Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Image 2 of 32Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - CityscapeJiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Fence, HandrailJiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Beam+ 32

More SpecsLess Specs
Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Cityscape
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

Text description provided by the architects. The project will consist of four clearly identifiable segments, each with a unique response to the spirit of the place in which it is located. The north segment of the loop has already been built and passes through the docklands parks. It responds to the history of shipbuilding and its port function. This project, the eastern segment of the loop, leads to the Yangtze River, the river to which Jiangyin owes its existence. Consequently, this segment will respond to the significance of the Yangtze River.

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Image 6 of 32
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo
Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Image 7 of 32
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

Stitching
The freeway is lifted off the ground for it entire length of the site. Contrary to what one would think, and thanks to this enlightened engineering decision, the freeway is not a barrier in the city. However, the park in which it sits is not as helpful in keeping the city well connected. In fact this linear park with its emphasis on a major north-south connection becomes a frustrating barrier to east-west circulation. A careful analysis of desire lines and shortcuts can rejuvenate the park with activity, make the park safer, and make the city more efficient. The stitching pathsalso ensure that the green way is connected to the rest of the park and to the adjacent streets and pedestrian circulation networks.

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Image 2 of 32
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

The design of this project is a clear and legible response to this path, with: solid and transparent balustrades providing privacy or views; sound walls near the freeway for the comfort of the pedestrians; arbors to provide shade and enclosure; widenings with seating at locations overlooking lakes and canals; landmark bridges with sculptural trusses framing views for pedestrians; stairs located at street intersections to link existing pedestrian paths to the new greenway; and surprising additional programs that make the adjacent city programs work even better.

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Handrail, Beam
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo
Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Stairs, Handrail, Garden
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

Place making AND programming
It is said that place is space with memories attached. And that memories can’t be attached without articulation. Consequently the journey along this greenway is articulated with a number of variously scaled events; an amphitheatre for performances or relaxing on; a raised plaza with permanent sound instruments for all to play; an exercise playground with nets, slides and a gentle climbing ramp for all ages, to name a few – all providing the clarity and legibility to become memorable places.

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Windows, Beam
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo
Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Beam
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

Full of potential
This design also locates key places for optional programs and thebuilding envelopes of these options describe how best to take advantage of their location adjacent to both the existing road and pedestrian system, and the new greenway. These optional programs can assist in making place and also generate more activity in key locations making the greenway a safer place to be. Rent from these commercial programs could also contribute to the running costs of the greenway. Potential programs include : bicycle hub for repair and sales; café-bar-restaurants; market; and gym sports shop. 

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Image 27 of 32
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo
Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Beam
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

An integrated kit of parts
There are two fundamental ways to generate large-scale forms and spaces – by adding small things together or by starting with a large thing and extracting pieces from it. The addition process often leads to an aesthetic of accretion, which has at its core the idea of the articulation of different elements. This can lead to a non-integrated result. The subtraction process leads to an integrated approach, because every element is either the result of the subtraction of something or it is itself the subtracted element. It is the subtraction process that this project explores.

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Garden, Handrail
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

The design of this project is based on a kit of parts, but parts of an integrated whole not an assemblage of disparate elements. This kit of parts allows diversity but retains construction simplicity and cost control.

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Beam, Handrail, Garden
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

Structure
The entire greenway is built in steel and utilizes pre-fabricated to reduce the impact on the park.

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Fence, Handrail
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

Greenway deck
A steel structure with a coloured bituminous concrete screed gives the greenway both the potential for prefabrication and a durable low-maintenance, long-wearing surface. 

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Garden, Handrail
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

Column spacing
Columns supporting the greenway are at 16 metre centres in areas where there is no head height for human activity (under ramps, etc.). When there is head height the column spacing has been increased to 32 metres, to make the space under the elevated more flexible for community activities.

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Beam
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

Membranes, trusses and cradles
Bridge spans vary and can exceed the efficient 32m span of the greenway. To deal with this issue, the bridges explore three structural principles: perforated membranes, trusses, and suspension systems. 

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Image 26 of 32
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo
Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Image 18 of 32
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

There are two membrane options: one where the greater mass sits mid-span and acts as an arch; the second option has mass at the supports and acts as a tensile structure. The truss system turns the familiar Warren truss into a series of inclined membranes, and the suspension option explores a propped cradle dynamic. These options provide variety of combinations to assist in making each bridge a unique landmark in the city.

Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists - Garden
© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Jiangyin, Jiangsu, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Jiangyin Greenway / BAU Brearley Architects + Urbanists" 30 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930909/jiangyin-greenway-bau> ISSN 0719-8884

© Pavel Shubskiy - Egghead Photo

江阴绿道 / BAU

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.