Capsule Hotel and Bookstore in Village Qinglongwu / Atelier tao+c

Capsule Hotel and Bookstore in Village Qinglongwu / Atelier tao+c

east facade night view. Image © Shengliang Sunorth facade. Image © Shengliang Sulooking into gentlemen's floor from reading room. Image © Shengliang Sulobby, bookshelf and house. Image © Shengliang Su+ 38

  • Architects: Atelier tao+c
  • Area Area of this architecture project Area:  232
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Shengliang Su, Ben Soon, Siyu Chen, Fengyu Zhu
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:LINIEDESIGN,SUN AT SIX,edimass,体物之作TIWUWORKS
  • Design Team:Tao Liu, Chunyan Cai, Guoxiong Liu, Lihui Han
  • Furniture And Lighting Design:TIWUWORKS
  • Structure And Mep Consultant:Shanghai Fengyuzhu Culture Technology Co., Ltd.
  • Product Designer:Yun Zhao, Xiaowen Chen
  • Contractor:Du Construction
  • Site Managers:Huarong Liao, Daguo Jing
  • Client:Fang Yu Kong Cultural & Creative Resort Complex
More SpecsLess Specs
south facade window. Image © Shengliang Su
south facade window. Image © Shengliang Su
north facade. Image © Shengliang Su
north facade. Image © Shengliang Su

Text description provided by the architects. Hidden in the deep forests of Tonglu in Zhejiang province, Qinglongwu is an ancient village named after a stream passing through. An old house of wood structure and mud walls is entrenched along a road in the village, facing the green mountains in the south and east side and a lower courtyard in the north. Commissioned by the client, Atelier tao+c redesigned and regenerated this 232sqm old building by inserting a capsule hotel that can accommodate 20 people, a community bookstore and library into the 7.2-meter high two-stories space. The biggest challenge to the architects, and the key to the design, is to ensure the privacy of the accommodation area while giving openness and continuity to the public areas within such a compact space.

tree with building. Image © Shengliang Su
tree with building. Image © Shengliang Su
north facade detail. Image © Ben Soon
north facade detail. Image © Ben Soon

After removing the original floors and partition walls, the architect opened the ground floor for library and open spaces, placed two independent “floating” structure above the open spaces, which will be used separately for male and female guests. Instead of a regular floor height, the architect divided the floating mass by 1.35 meters, a height that can only allow people to sit or to lie low, then split and staggered the floor slabs to create an unconventional three-floor space with interesting perspectives. At the same time, the staggering floor slabs formed a few “double-height” spaces in the accommodation areas, so the hotel guests can still find a place to stand and to walk through, it is also where people’s point of sight is above the floor height.

axonometric
axonometric
gentlemen's floor. Image © Shengliang Su
gentlemen's floor. Image © Shengliang Su
transition. Image © Shengliang Su
transition. Image © Shengliang Su

The staggering platforms are intertwined with multiple layers of visual connections, sounds and eye contacts through the two masses, creating a space of floating senses. The split and stacked floors are connected by seemingly thin but stable metal staircases. The stairs, with only 9 steps for each section, formed a zigzagging route with quick turns, it is in fact quite similar to the paths in the mountains where moments of people’s meandering, ascending, stopping, reading, snooping and resting in the capsules are revealed from time to time. One cannot see the whole space when you are inside the space, but you will be able to capture unexpected views wherever you stop or turn back, to explore the fun of lost and found in this indoor “garden”.

reading room. Image © Shengliang Su
reading room. Image © Shengliang Su
platform, bookshelf and capsule. Image © Shengliang Su
platform, bookshelf and capsule. Image © Shengliang Su
lady's floor. Image © Shengliang Su
lady's floor. Image © Shengliang Su

Each of the male and female “buildings” is equipped with ten capsule rooms and one bathroom. The modular capsule rooms of uniformed size are hidden and enclosed by bookshelves, giving more privacy to the accommodation area. The planks of the bookshelf are made from local bamboo, people can still smell the freshness of the bamboo when they are inside. The window of each capsule room was designed to correspond exactly to a compartment of the bookshelf, coming into different layers of eye contacts and voyeuristic views. What you smell and see in this space are intertwined together to produce an intriguing journey of senses.

interior section. Image © Shengliang Su
interior section. Image © Shengliang Su
interior section. Image © Siyu Chen
interior section. Image © Siyu Chen

The idea of "buildings inside the building" blurs the boundaries of various spaces and formed a balance between the privacy of the “floating” accommodation area and the openness of the public space on the ground floor. However, when you are looking at the front of the two “buildings” from the entrance hall, you will find a clear cross-section relationship between the staggering floor slabs, while the capsules on the other sides of masses are aligned with the infinitely repeated modular compartments of the bookshelf. It is where the definitions of inside and outside become relative and the experiences become interchangeable.

lobby, bookshelf and floor. Image © Siyu Chen
lobby, bookshelf and floor. Image © Siyu Chen
reading room . Image © Fengyu Zhu
reading room . Image © Fengyu Zhu

The exterior renovation is an extension as well as a reflection on the reorganization of the interior spaces. Based on the vertical programming of the capsule rooms, the architects made restrained openings on the exterior wall to maintain the original simplicity of the building.

skylight and bridge. Image © Shengliang Su
skylight and bridge. Image © Shengliang Su
looking into gentlemen's floor from reading room. Image © Shengliang Su
looking into gentlemen's floor from reading room. Image © Shengliang Su

The new glass windows with wooden frames are naturally integrated with the rammed earth wall and the original old windows in the wall; the grey bricks of the outdoor ground are inconspicuously extended into the interior. Given the amazing natural landscape at the east end of the building, the architect cut the whole gable wall on this side and embedded a transparent structure of wooden frames and corrugated polycarbonate panels, introducing the green of the mountains and forests into the interior. The openings in the ceiling also brings rich natural lights into the interior spaces. At twilight, the whole building is illuminated by the light from the indoor, and the building itself becomes a light house, offering a slice of warmth to the calmness of the night. Together with the fragrance of bamboos and books, the building has a power of cohesion that brings together the villagers. It becomes part of their feelings and memories, and will further inspire a new future of life to the village.

lobby, bookshelf and house. Image © Shengliang Su
lobby, bookshelf and house. Image © Shengliang Su
library east view. Image © Shengliang Su
library east view. Image © Shengliang Su
east facade night view. Image © Shengliang Su
east facade night view. Image © Shengliang Su

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tonglu, Zhejiang, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Capsule Hotel and Bookstore in Village Qinglongwu / Atelier tao+c" 31 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930862/capsule-hotel-and-bookstore-in-village-qinglongwu-atelier-tao-plus-c/> ISSN 0719-8884
house and the site. Image © Shengliang Su

青龙坞言几又乡村胶囊旅社书店 / 西涛设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.