We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Liangyou Red Town Art Design Center(ADC) / UAO design

Liangyou Red Town Art Design Center(ADC) / UAO design

© Yilong Zhao© Yilong Zhao© Yilong Zhao© Yilong Zhao+ 33

  • Architects: UAO Design
  • Area Area of this architecture project Area:  4891
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Yilong Zhao
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: 厂区回收红砖, 宝武集团, 水泥自流平
  • Lead Architects: Tao Li
  • Desgin Team:Bingsheng Hu, Fanyi Kong, Long Li, Jieming Zhang, Kecheng Long, Luodi Yan, Qianhui Wang
  • Planning:Shanghai Shuishi
  • Landscape Planning:UAO Design
  • Adc Architecture And Interior Design:UAO Design
  • Adc Construction Drawings:Wuhan Minyong Design Institute
  • Client:Wuhan Liangyou Red Town Art Design Center(ADC)
  • Adc Architecture:UAO Design
  • Interior Design:UAO Design
  • City:Wuhan
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Yilong Zhao
© Yilong Zhao

Text description provided by the architects. The predecessor of this project is five factory buildings built in 1960s and 1990s. The building is located in the core of the total park, and the transformed function is the public design art center. The main purpose is exhibition hall, which is used to hold all kinds of art and design exhibitions.

© Yilong Zhao
© Yilong Zhao

The original building is a series of five sloping roof buildings, three of which were built in the 1960s, with the original function of warehouse; the structural form is brick concrete structure, wood truss, red tile roof, and the height of roof ridge is 7 meters; in the 1990s, the building group was transformed into a building materials market, and in the middle open space of the three buildings, two additional plants were built, and the new brick columns were pasted with the pillars of the old warehouse, with the roof Steel truss structure, asbestos tile roof, ridge height of 9 meters. The height difference between adjacent buildings is the skylight of new buildings.

The distance between the horizontal axis columns of the original building is 4m, and the distance between the vertical axis columns is 16m; when the internal horizontal partition wall of the building is removed, from the horizontal axis, there are columns in the space, and the space is crowded, but from the vertical axis, there is an open space, with a panoramic view. The sense of space is very similar to the Great Mosque in Cordoba, Spain. There are many columns. One direction has a smaller column spacing, but the other direction has a larger space.

© Yilong Zhao
© Yilong Zhao

The facade of the building is set in the direction of the North horizontal axis, and the main entrance needs to enter from the square on the north side.

The square landscape is also designed by UAO. In order to cooperate with the flower and grass Pavilion designed by the Atelier Deshaus on the square, UAO cut the original concrete pavement of the park square where trucks are parked, cut out irregular gaps, and planted turf in the gaps. It not only echoes the irregular block surface of the flower and grass Pavilion support structure, but also retains the traces of the plant history.

© Yilong Zhao
© Yilong Zhao

The location of the Flower Pavilion is located on the central axis of the original building, and the entrance of the new ADC art design center building should be from the square of the Flower Pavilion, so the entrance must be from a narrow horizontal axis column spacing; the solution of UAO is to cut an optical axis in the middle of the five row buildings: open the middle two to three span (8-12m) roof, remove the tile roof, and retain the wood truss( Or steel truss). After the roof is opened, the light enters into the interior of the building, forming a sequence space naturally; this sequence space is set as the central axis art Avenue similar to Raphael's famous painting "Athens College", which is the main traffic space, connecting the exhibition halls on both sides, forming a classic Exhibition Building "fish bone" like plane layout.

© Yilong Zhao
© Yilong Zhao

The exhibition hall partition walls on both sides of the central axis are made of red bricks. The partial roof of the central axis is opened to form an open atrium; while the steel or wood truss structure at the top is reserved, and the light and shadow of the truss will be projected on the walls on both sides of the main axis during the day.

© Yilong Zhao
© Yilong Zhao
Axon explosion
Axon explosion

The design principle of the main entrance of the building is to emphasize contrast and juxtaposition: the main entrance forms a high-rise shape with steel structure; its oblique roof shape comes from the first letter a of art. This idea comes from the thought of Li Tao, the chief designer.the first idea is a more ancient symmetrical shape, which later evolved into a square shape. I think it's too formal, so I change it to a hypotenuse and a The combination of right angles finally forms a word. The word "a" and the window shapes D and C of the facade form the acronym of "art design center". The design directly expresses the meaning of the building name ADC with pop's method; although simple, it is direct and effective.

© Yilong Zhao
© Yilong Zhao
© Yilong Zhao
© Yilong Zhao

The “A” is a newly implanted structural form, which forms a strong age and material contrast with the original retained roof and wall. The glass skylight at the top of "A" makes the black high-rise space not seem oppressive

As the vestibule of the whole building, the interior space under the A-line is darker, and the follow-up space of the central axis is brighter due to the removal of the roof, which also attracts the visitors to explore forward.

© Yilong Zhao
© Yilong Zhao
© Yilong Zhao
© Yilong Zhao

The exterior walls of the building and the partial interior walls of the exhibition hall retain the decoration traces of various ages without any treatment. There is no ceiling in the exhibition hall, showing the truss structure. Create a new white wall for display and painting, and set it at a uniform horizontal height.

© Yilong Zhao
© Yilong Zhao
© Yilong Zhao
© Yilong Zhao

In the two exhibition halls, UAO used the characteristics of truss structure to hang two light steel boxes with steel cables, covered with Transparent plate, one is white, the other is red; the Transparent plate are light and translucent. The bottom of the box is suspended like floating in the exhibition hall; it not only separates the space, but also does not appear too blocked, thus affecting the overall and liquidity of the space. This sense of suspension reflects the lightness of the installation, which also forms a contrast with the historical sense of the original building.

© Yilong Zhao
© Yilong Zhao

From the weight sense of the "A" steel structure at the entrance, to the nature after the central axis roof is lifted, and finally to the light sense of the suspended box in the exhibition hall; the light also changes from dark to light, and then to the semi artificial light adapted to the exhibition hall. This is a kind of perception sequence that the designer deliberately creates.

© Yilong Zhao
© Yilong Zhao

The function of the exhibition hall is set to hold various activities, as high as 9m exhibition hall, in addition to conventional art and sculpture exhibitions; it has also been used by UAO to hold " China – Netherland`s Urban Revolution Camp" and "Urban Revolution Practice Exhibition and Forum" held by clients, which is in line with the positioning of ADC (art design center) of the building, just as Li Tao, the designer, designed it at the beginning The three letters of the facade are equally striking and clear.

© Yilong Zhao
© Yilong Zhao

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:No.32, Hanhuang Road, Wuhan, Hubei, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Liangyou Red Town Art Design Center(ADC) / UAO design" 26 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930846/liangyou-red-town-art-design-center-adc-uao-design> ISSN 0719-8884
© Yilong Zhao

武汉良友红坊ADC 艺术设计中心 / UAO瑞拓设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.