All
Projects
Products
Events
Competitions

Qurios Zandvoort / 2by4-architects

Qurios Zandvoort / 2by4-architects

Courtesy of 2by4-architects Courtesy of 2by4-architects Courtesy of 2by4-architects Courtesy of 2by4-architects + 22

Park  · 
Zandvoort, The Netherlands
  • Architects: 2by4-architects
  • Area Area of this architecture project Area: 32150.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Forbo, Thermowood and Royal Dekker Board and Batten
  • Team

    Remko Remijnse, Agnese Argenti, Emanuele Saracino, Manfredi Guidi di Bagno
  • Client

    Qurios
  • Landscape

    Snoek Puur Groen
  • Interior

    RH Interieurs
  • Contractor

    Barli and Peter Peters
More Specs Less Specs
Courtesy of 2by4-architects
Courtesy of 2by4-architects

Text description provided by the architects. Mid-July 2019 recreational park Qurios Zandvoort opened its doors. The park is situated between the Formula 1 track, the national park Kennemerland and the beach of the town of Zandvoort. It’s also conveniently close to the cities of Haarlem and Amsterdam. Because of its unique location, the park will attract a very diverse group of guests. From city-dwellers to beachgoers and from nature lovers to race fanatics. For the design of the park, this meant that it couldn’t be a ‘1 size fits all’ concept and should be able to accommodate this diverse group of guests. The architecture of the park plays a key role in giving meaning and expression to this diversity. The park accommodates 100 cottages and 2 public pavilions and is designed like a dune park where the sand literally flows against the building.

Courtesy of 2by4-architects
Courtesy of 2by4-architects
Master Plan
Master Plan
Courtesy of 2by4-architects
Courtesy of 2by4-architects

The cottages are situated on plateaus on different heights and all have a different orientation. This creates different atmospheres, sightlines and spatial experiences throughout the compact designed park. The park feels very natural because of the rough dune landscape and unpolished wooden facades of the buildings. The buildings feel like they have always been there and, despite their contrasting appearance, have become one with the landscape. The buildings don’t have a fenced-off private space. The idea is that people are free to explore the park and kids can play in the sand where they want. To emphasize this wild natural appearance all cars are parked outside of the park. Guests enter the park from the Zandvoort boulevard. The first building they’ll see it the visitor center.

Courtesy of 2by4-architects
Courtesy of 2by4-architects

With its floating roof, this pavilion-like building provides a panoramic view over the whole park. Inside guests can check-in at the reception and there’s a mini shop. The shape of the visitor center is a clear volume made of black wood with vertical planks. The vertical planks give different expression to the façade based on the position and intensity of the sun. In the back, there is a patio with bikes for rent. In contrast with the black façade, the basement floor is made out of light concrete. The basement is house's bedrooms for the staff and a common living room. The concrete volume has sharp edges that cut into the dune like a knife. Coming from the visitor center guests make their way down to the main building that is in the middle of the park. This building has all the social functions like restaurant and animation space.

Courtesy of 2by4-architects
Courtesy of 2by4-architects
Plans - Main Building
Plans - Main Building
Courtesy of 2by4-architects
Courtesy of 2by4-architects

The appearance is similar to the visitor center, but instead of having a solid concrete basement this building has a corten steel volume on the roof. Inside this closed volume there is the keeper’s house. The volume gives the sense that it has been there for ages and that the nearby sea has had a corroding effect on the material. The keeper’s house is only open towards the seaside, giving a magnificent view. From this side, the keeper can access a roof terrace that runs around the whole volume providing views to the park, the dunes, and the Formula 1 race track. In the heart of the house, there is a patio that provides daylight for all the rooms. The social programs are located in glass volumes on the ground floor that can be opened to create a strong inside-outside connection. Inside the park, guests find 5 different types of cottages. Each designed with a specific experience and theme in mind.

Courtesy of 2by4-architects
Courtesy of 2by4-architects

The themes each attract their own kind of guests. The floor plan, interiors, and facades of the cottages give expression to these themes. The adventure cottage is designed as a compact shed where people are stimulated to be outside most of the time. The family cottage provides a spacious living and dining room which can be completely opened to the outside. The Royal cottages are all about luxury and comfort. They are made of 2 floors where upstairs there are comfortable bedrooms and downstairs has a lounge like a kitchen and dining room. The XL cottage is all about maximizing space for large groups. Furthermore, the interiors are designed with the themes ‘Denim’, ‘Clear Nature’, ‘Racing’ and ‘Coffee’ in mind. Although all the buildings are very different they do share the design language making them part of a bigger family.

Courtesy of 2by4-architects
Courtesy of 2by4-architects

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Zandvoort, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Qurios Zandvoort / 2by4-architects" 12 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924612/qurios-zandvoort-2by4-architects/> ISSN 0719-8884
Courtesy of 2by4-architects

Qurios Zandvoort 荷兰公园小屋 / 2by4-architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.