All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. PARISAULI ARSITEK STUDIO
  6. 2019
  7. Rumah Beton House / PARISAULI ARSITEK STUDIO

Rumah Beton House / PARISAULI ARSITEK STUDIO

  • 00:00 - 31 July, 2019
  • Curated by Clara Ott
Rumah Beton House / PARISAULI ARSITEK STUDIO
Rumah Beton House / PARISAULI ARSITEK STUDIO, © Mario Wibowo
© Mario Wibowo

© Mario Wibowo © Mario Wibowo © Mario Wibowo © Mario Wibowo + 27

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Text description provided by the architects. Security aspects were the starting point of the design process of this project. Being located in a high-density area in Jakarta, security and privacy of the user became the main requirements. It translated into a seemingly enclosed facade design yet not entirely massive with the use of wooden lattice.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo
Section B
Section B
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

The lattice was designed to enable the user to see from inside the house to the outside, while blocking the view from the outside to the inside and disguising room functions in the house so that the user’s privacy is maintained.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

The house’s spatial planning was also made in regard of security. When most houses orientated outward, Rumah Beton was designed with inward orientation. Enclosed facade was directing the orientation inward and the building’s mass was separated into several sections. The building mass division was made in correlation to the zoning, hence still have a well-planned space inside the house despite the mass being divided.

1st Floor Plan
1st Floor Plan

The play of mass could give an interesting spatial experience and a dynamic feel to the building’s interior. The presence of dry gardens placed in between the masses and the voids made the user feel the outdoors but with the convenience of the indoors.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo
Section D
Section D
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

The wooden lattice on the facade, the segregated masses and the dry gardens, provided good circulation and natural lighting in the house. Combination of massive and transparent tile for the roofing material maximized the access of the sunlight during the day.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

View the complete gallery

About this office
Cite: "Rumah Beton House / PARISAULI ARSITEK STUDIO" 31 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921977/rumah-beton-house-parisauli-arsitek-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.