All
Projects
Products
Events
Competitions

The Commons / Breathe Architecture

The Commons / Breathe Architecture
© Tom Ross
© Tom Ross

© Dianna Snape © Andrew Wuttke © Dianna Snape © Dianna Snape + 27

Housing  · 
Brunswick, Australia
  • Builder

    Kubic Constructions
  • Project Manager

    Damien Collins (Kubic)
  • Services Consultant

    O’Neill Group
  • Building Surveyors

    Metro Building Surveyors
  • Acoustic Consultant

    Acoustic Logic
  • Landscape Consultant

    Land Projects
  • Fire Services Consultant

    Robert Marsicovetere Pty Ltd
  • ESD Consultant

    Sustainable Built Environments
  • Graphic Designer

    Tony Stewart
  • Access Consultant

    Philip Chung Accessibility
  • Philip Chung Accessibility

    O’Neill Group
More Specs Less Specs
© Tom Ross
© Tom Ross

Text description provided by the architects. This is old Brunswick, it’s industrial, it’s run down and it’s dirty. It sounds gruesome but there is also a strange endearing quality about this area. The silver lining is the people of Brunswick. It is a melting pot of migrant activity, Italian, Greek, Turkish, Lebanese, African all coming together here. There is no judgment, everyone is part of one totally imperfect community.The Commons is an experiment in building an urban community. It could have only worked in a few Melbourne locations. There is no accident that it sits adjacent to Anstey Station in the heart of old Brunswick.

© Dianna Snape
© Dianna Snape

At it’s core, The Commons is about people not architectural form. What is really impressive here is the way in which people use the building, the way they interact, it’s how they smile and talk to each other in the lift, it’s their generosity toward one another. The sense of community and camaraderie that has already developed here is incredible. The Commons is filled with great neighbours and good people. I would like to think that the architecture has been the catalyst for this outcome, a magnet for people of similar values to come together to build a community. The design strategy for The Commons was to build more with less. To give space and height, light and air. To give people what they needed not what the marketing agents thought would sell. The Commons is made up of a series of small, but delightful architectural moments. And the whole, together, is so much more than the sum of its parts.

© Dianna Snape
© Dianna Snape
Floor plan
Floor plan
© Dianna Snape
© Dianna Snape

The planning was kept simple. Materiality took precedence over form. Hand painted signage lead residents past the fire sprinkler assembly, exposed and painstakingly curated, into the foyer, lined with a tapestry of recycled brickwork from the warehouse that once sat on the site.Lift lobbies battened in natural Blackbutt and mild steel plate signal entries to generous apartments with a soft palette of waxed timber floors, concrete ceilings and exposed copper services. The northern apartments look out through a shipping chain screen, providing the framework for 24 Wisteria saplings to occupy. Rooftop decks, surrounded by verdant plants overlook the Brunswick skyline to the city beyond. Neighbours talk at the rooftop plots sharing tips on how best to grow their crops.

© Dianna Snape
© Dianna Snape
North and south elevation
North and south elevation
© Andrew Wuttke
© Andrew Wuttke

The Commons also demonstrates generosity to the wider community. To the west, the ground floor is set back to widen the compressed bike path, the light court and the rear courtyard are both handed over to the public domain rather than being territorially fenced off. These green spaces offer relief to the concrete and asphalt urban landscape of old Brunswick. The Commons is about sustainable urbanisation - a triple bottom line development that is replicable. Apartments that are spacious, generous, simple, affordable, sustainable and that add value to the community.The goal of The Commons was to build a flagship of sustainable development. A triple bottom line development that could be replicable.

© Andrew Wuttke
© Andrew Wuttke

The apartments are generous, easy to live in and light filled. You know your neighbours, you can bring your pets. You can grow old here. Communal rooftop spaces, vegetable plots and shared rooftop laundry ensure that you are never lonely. People want to live here. 21 of the 24 apartments are owner occupied. The ground floor is designed to engage with the community, it houses a café, retail tenancy and two affordable artist studios. (to assist in stopping development forcing the exodus of artists from the area.)

© Andrew Wuttke
© Andrew Wuttke

The Commons is a simple building, assembled with beautiful, natural, materials. Made up of a series of small, but delightful architectural moments. Each of these were created with a social, sustainable and economic mandate in mind. The Commons encourages real behavioral change in its occupants and aims to inspire others to do the same.

© Dianna Snape
© Dianna Snape

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Brunswick Victoria 3056, Australia

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Commons / Breathe Architecture" 17 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921283/the-commons-housing-breathe-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.