All
Projects
Products
Events
Competitions

Valise Store Union Station / Kilogram Studio

Valise Store Union Station / Kilogram Studio
© Scott Norsworthy
© Scott Norsworthy

© Scott Norsworthy © Scott Norsworthy © Scott Norsworthy © Scott Norsworthy + 20

Toronto, Canada
More Specs Less Specs
© Scott Norsworthy
© Scott Norsworthy

Text description provided by the architects. Valise is a retail space nestled in the lower levels of Union Station, Toronto’s historic train station and transit hub. Dating back to the 19th century, Union Station is a Beaux-Arts public building that used resilient materials like stone, brass, cane, and ceramic tile. Valise combines the heritage-protected building with a contemporary retail design for juice brand Greenhouse Juice Co. It takes inspiration from the design of turn-of-the-century suitcases which were lined with fabric and secured with brass hardware.

© Scott Norsworthy
© Scott Norsworthy

The interior of the shop, like the fabric lining, is treated with precious finishes that line the walls to create a continuous display cove. Its shelves are brass, and its interior is lined with hand-glazed vibrant green tiles with terracotta grout. The curved ceilings and panelized walls of the cove structure reference an antique train car. Each panel is made of curved walnut frames with woven cane infill on mirror backing. They are a reference to Thonet’s flat-pack design for mass-manufactured chairs from the 19th century which became ubiquitous in public spaces.

© Scott Norsworthy
© Scott Norsworthy

The panels frame display shelves shroud a new green display fridge, and cover the ceiling. As with historic trains, the ceiling is curved. It is painted in mint green and frames four smoked mirror panels which are suspended above the space. When patrons enter the shop, their view is reflected in the ceiling which extends the panelized design into another reality.

Plan
Plan

The east wall is a preserved terracotta tile partition. It is the background for the service counter which is lit with a swiveling blown glass fixture on a brass post. Staff reaches a small kitchen by way of a tiled door which is seamlessly hidden in the tile wall. The material selection utilizes handmade finishes as the original retail space would have had.  

© Scott Norsworthy
© Scott Norsworthy

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Union Station, Toronto, Canada

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Valise Store Union Station / Kilogram Studio" 14 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920964/valise-store-union-station-kilogram-studio/> ISSN 0719-8884
© Scott Norsworthy

Valise多伦多联合车站店,世纪之交的古旧体验 / Kilogram Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.