All
Projects
Products
Events
Competitions

Vineyard Pavilion / gru.a

Vineyard Pavilion / gru.a

© Federico Cairoli © Federico Cairoli © Federico Cairoli © Federico Cairoli + 12

Extension  · 
Araras, Brazil
  • Architects Authors of this architecture project gru.a
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Photographer Created with Sketch.
  • Lead Architects

    Caio Calafate, Pedro Varella, Sergio Garcia-Gasco, André Cavendish
  • Structural Project

    Rodrigo Affonso
  • Lighting Project

    Maneco Quinderé
  • Constructor

    Aleandro Souza da Silva
More Specs Less Specs
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Text description provided by the architects. The project for the pavilion started from the premise of providing open space and, at the same time, protected from the strong sun and rain that affect the region. Located on a pre-existing plateau, the building was designed regarding its relationship with the existing house and with the valley on which it lies, activating the intermediate space between the two buildings while offering a new view of the lush local geography. The spaces are organized by four structural modules of identical measures: 3x4.5m, each with 13.5m² of area.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The first module, closer to the preexisting construction, was designed to focus on qualities that bring it closer to an external garden, on the same level of the exterior ground and covered with wooden pieces implanted directly on the ground. In this module, two hammacs are installed. The second module received a floor treatment with cast wood structure and a large table for group meals, while the third module contains the kitchen equipment set on a slab in prefabricated concrete. In the fourth and last module were allocated the enclosed walls of made of masonry: sauna, bathroom, and storage.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The four modules totalize 54m² and are protected by a generous metallic cover in a single slope. The large cover plane slopes gently towards the valley, bringing into the interior space the presence of the green slope that rises parallel to the new construction. A frame of structural elements in wood has been dimensioned to explore the maximum spans allowed by the metallic cover, generating eaves that protect the internal circulation of the incidence of the sun and the rain. The association of different structural systems occurs in such a way as to explore the characteristics of each of them.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
Sections
Sections
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The foundations were built in molded concrete in-place, facilitating its construction process and isolating the other constructive elements from the strong humidity of the place. The pillars and beams are made of pieces of solid wood that exploit the limitations and measures that área usual for this kind of system: 3m long pillars and 6m beams. In the sauna area, the wooden pillars are replaced by structural masonry walls connected by precast concrete tiles. All the connections between the upper wooden frame and the vertical elements - masonry pillars and walls - were realized with a simple "U" shaped metal piece that guarantees the smooth inclination of the metallic cover.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: RJ-117, Km 18 - Araras, Petrópolis - RJ, 25725-029, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vineyard Pavilion / gru.a" [Pavilhão Videiras / gru.a] 11 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920458/vineyard-pavilion-gr/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.