All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Architecture News
  3. Hout Exploits Passive Techniques for Bangladesh Office Building

Hout Exploits Passive Techniques for Bangladesh Office Building

Hout Exploits Passive Techniques for Bangladesh Office Building
Hout Exploits Passive Techniques for Bangladesh Office Building, Courtesy of Hout Architecture
Courtesy of Hout Architecture

Hout Architecture has released details of their BERC Headquarters in Dhaka, which received an honorable mention in an international competition for the design of the Bangladesh Energy Regulatory Commission head office. Located in the center of the Sher-e-Bangla Nagar area, orientated along an east-west direction, the program connects to the National Parliament House, designed by Louis Kahn.

Courtesy of Hout Architecture Courtesy of Hout Architecture Courtesy of Hout Architecture Courtesy of Hout Architecture + 12

Courtesy of Hout Architecture
Courtesy of Hout Architecture

The design of the BERC building is a singular response to local and regional site conditions, weaving influences and overlapping programs while mitigating against extreme climate conditions. The particular expression of the building is reflective of the local context and builds upon an established modern architectural heritage of public buildings in Dhaka.          

Courtesy of Hout Architecture
Courtesy of Hout Architecture

The shape of the plot influenced heavily on the scheme’s rectangular footprint, resulting in an expansive west elevation along the canal. To mitigate against massive heat gain, a passive strategy combines shades, vegetation, air circulation, and water harvesting. Precast concrete planters shaped as inverted arches collect water and allow the greenery to thrive, while thin vertical members provide a sunscreen as well as a backing for climbing vegetation.

Courtesy of Hout Architecture
Courtesy of Hout Architecture

A gap between the planters and envelope allows air circulation between the lush green layer and envelope, moving cool, clean air up the façade and into the building, thus turning the west elevation into a giant filter for air and light. Inside, the inverted arches form an undulating ceiling over public spaces, while occasionally, interconnected floors are created at both the north and south ends of the building, creating public rooms of distinct formal qualities in the sky. 

Courtesy of Hout Architecture
Courtesy of Hout Architecture

For the scheme’s development, Hout worked with local architects Exceptions.

News via: Hout Architecture

View the complete gallery

About this author
Cite: Niall Patrick Walsh. "Hout Exploits Passive Techniques for Bangladesh Office Building" 17 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919243/hout-exploits-passive-techniques-for-bangladesh-office-building/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Hout Architecture

Hout 使用被动技术,设计孟加拉办公大楼

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.