All
Projects
Products
Events
Competitions

Jacaranda House / SP Studio

Jacaranda House / SP Studio

© Photo credits: Christopher © Photo credits: Christopher © Photo credits: Christopher © Photo credits: Christopher + 26

Renovation  · 
Paddington, Australia
  • Architects Authors of this architecture project SP Studio
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    All Stone (Brisbane), Artedomus, Autodesk, Awesome Flooring, Bowrel Bricks, Briggs Veneers, Geostone, James Hardie Company, Sculptform
  • Lead Architects

    Scott Petherick
  • Design Team

    Scott Petherick
  • Clients

    Scott Petherick
  • Engineering

    Westera Partners
  • Landscape

    Scott Petherick
More Specs Less Specs
© Photo credits: Christopher
© Photo credits: Christopher

Text description provided by the architects. The brief for the Jacaranda house was to turn an original 1920’s Ashgrovian house into a family haven, with the flexibility to accommodate the changing needs over the next 20 years. All core family living spaces needed to be on a single level, on a modest, intimate scale, while a separate zone was required for my architectural studio.

© Photo credits: Christopher
© Photo credits: Christopher

Remaining authentic to the core of the building, and the inherent elegance of the Queenslander, was critical. This meant picking up on the traditional Queenslander language of expressing the construction method, and featuring beautiful timber work.

© Photo credits: Christopher
© Photo credits: Christopher

In responding to the brief, the first challenge and opportunity was to play with the vertical space available on the sloping block. By carving into the hill beneath the house, two planes of living were created. Below – an architectural studio and workshop, tranquil and constantly cooled by the thermal mass of rock and earth encasing it.

© Photo credits: Christopher
© Photo credits: Christopher

Above – a breezy Queenslander, open to all cross-breezes and encompassing all of the spaces required for daily family living. Both planes spill onto lush green lawns and gardens, with a series of green terraces, extruded from the studio level, stitching the planes together. 

Ground floor plan
Ground floor plan
1st floor plan
1st floor plan

On the upper level, the key addition to the original house was the family kitchen, which plays on - and in fact replaces - the Queenslander idea of a generous deck. From entering the house, it is the last room on this level to be revealed – something of a finale and a clear contemporary addition. Large timber sliding doors retract almost fully on two sides to form an external kitchen garden pavilion.  

© Photo credits: Christopher
© Photo credits: Christopher

Transitions between new, old, indoor and outdoor are seamlessly woven together through both materiality (brick, timber and concrete) and a consistent language of horizontal planes, that continues the play on vertical space and enables the addition to sit lightly in its sloping, hillside context.

© Photo credits: Christopher
© Photo credits: Christopher

Large eves are an essential feature of any Queenslander, but often reduce sightlines and natural light in central living spaces. In the Jacaranda House kitchen, the traditional downward sloping eve is replaced with a filigree, upward-sloping, battoned eve. In partnership with the giant Jacaranda that encases the garden, the eve achieves a beautiful filter of sunlight into the kitchen, creating a gentle, ever-changing pattern of light and shade in this ‘garden kitchen’.

Section 01
Section 01
Section 02
Section 02

To balance with the openness of the garden/Jacaranda outlook at the east end of the kitchen, the master bedroom has been pushed slightly out from the original floor plan, creating an intimate courtyard at the south end of the kitchen. The court yard is activated by a gestural external fireplace, that brings foreground drama to the kitchen outlook, while creating an external wall to complete the ‘garden room’.

© Photo credits: Christopher
© Photo credits: Christopher

The cumulative result is an understated re-interpretation of the traditional Queenslander, that extracts its unique strengths and distinctiveness from its challenging site context.

© Photo credits: Christopher
© Photo credits: Christopher

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Jacaranda House / SP Studio" 13 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/916761/jacaranda-house-sp-studio/> ISSN 0719-8884
© Photo credits: Christopher

蓝花楹之家,白色住宅体现南澳风情 / SP Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.