All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. AA.arquitectos
  6. 2019
  7. House in Jungão / AA.arquitectos

House in Jungão / AA.arquitectos

  • 14:00 - 14 May, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
House in Jungão / AA.arquitectos
House in Jungão / AA.arquitectos, © Nuno Caldeira
© Nuno Caldeira

© Nuno Caldeira © Nuno Caldeira © Nuno Caldeira © Nuno Caldeira + 17

  • Architects

  • Location

    Ponta do Sol, Portugal
  • Category

  • Lead Architects

    André Ferreira Architect, Adriana Henriques Architect
  • Area

    1370.7 ft2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

© Nuno Caldeira
© Nuno Caldeira

Text description provided by the architects. The plot has an irregular elongated shape, developed on three platforms defined by stone walls. It was used for agricultural cultivation and had a small hayloft made of stone covered with straw, in ruin. It is located on the top of a hillside, overlooking the sea and the valley.

© Nuno Caldeira
© Nuno Caldeira

The placement of the house was conditioned by the risk of danger of the southern terraces, and the configuration of the remaining terrace. It lands on the higher portion of land, facing south.

© Nuno Caldeira
© Nuno Caldeira
Planta t- Pavimento Térreo
Planta t- Pavimento Térreo
© Nuno Caldeira
© Nuno Caldeira

The house is attached to the existing hayloft, at the ground floor level, and is developed on two floors.

© Nuno Caldeira
© Nuno Caldeira

The ground floor comprises the social spaces of the dwelling, namely the living room, dining room, kitchen and a small toilet. The kitchen takes the place of the existing hayloft. The exterior openings face South and East, and give access to the outer living space.

© Nuno Caldeira
© Nuno Caldeira

The staircase to the upper floor overlooks the valley. The upper floor consists of two bedrooms and a bathroom. The rooms also face South and East, and give access to a balcony with view towards the landscape.

© Nuno Caldeira
© Nuno Caldeira

The built volume has has the shape of a gable roof and is materically uniform. The existing hayloft has been rehabilitated. The terraces to the south are cultivated with fruit trees, herbs, flowers and shrubs.

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Jungão / AA.arquitectos" [Moradia Jungão / AA.arquitectos] 14 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/916476/house-in-jungao-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.