House on the Hill / MoDusArchitects

House on the Hill / MoDusArchitects

© Filippo Molena © Filippo Molena © Filippo Molena © Filippo Molena + 21

Bressanone, Italy
  • Architects: MoDusArchitects
  • Area Area of this architecture project Area:  450
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Filippo Molena
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Agape, Askeen, Bulthaup, Sto, Moling srl., Sto Limited, Tiemmeci
  • Design Team: Martina Salmaso, Giorgio Cappellato
  • Engineering: Eng. Rodolfo Senoner
  • Electrical System Consultant: E-Team Plose
  • Hydraulic System Consultant: Helmut Piok
More Specs Less Specs
© Filippo Molena
© Filippo Molena

Text description provided by the architects. The pentagonal form of the house fans outwards from the structural core of the stairwell to provide sweeping views across the landscape. With no front or back, the house reveals a rotating continuum of living spaces that are accompanied by the variegated conditions of the site. From the Isarco Valley, through to the nearby meadows, up to the woods, and across the close-knit settlement of the small, hillside town, the South Tyrolean landscape is ever-present. The floor to ceiling windows allows the changing colors and textures of the seasons to become part of the daily lives of the family.

© Filippo Molena
© Filippo Molena
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Filippo Molena
© Filippo Molena

The owners stated that they were looking for a house where they “could breathe;” it was to be spacious without being too big and it was to be open without compromising the privacy of each family member. In short, the house was to give a sense of freedom. Taking advantage of the sloped sited, the ground-floor level cantilevers outwards to create a dramatic living space—a space of airy comfort and well-being. The seamless continuity of the warm grey floors is contrasted by the taut vibration of the planked, cedar ceiling. The wooden canopy of the locally sourced cedarwood plays off of the geometry of the house and integrates the wooden finish-work with the mechanical and lighting infrastructure to form one unified system.

© Filippo Molena
© Filippo Molena

With three children ranging between 12 and 18 years old, the family was also interested in a house that was a reflection of themselves. This consonance between the architecture of the house and what it communicated about the family was an important discussion in developing the design of the house. A closeness to nature, a respect for the environment, and a connection to the local community were all aspects to be accommodated into the design. Environmentally friendly materials together with a careful evaluation of the energy efficiency of the building envelope qualified the house for the “Klimahaus A” certificate. The large overhang of the roof at the street-level made for a public, social threshold to the home: neighbors stop to greet the owners and chat beneath the roof that forms this new outdoor room.

© Filippo Molena
© Filippo Molena
Ceiling Plan and Section
Ceiling Plan and Section
© Filippo Molena
© Filippo Molena

Trained as a carpenter and owner of a furniture design retail store, the client’s attention to the millwork and detailing were important elements of the design, acting as a frame within which the furniture could hold its own. Upon entering the house at the ground level, the main living area is an open plan, articulated into a series of micro conditions: the entryway, a small study, a living room, the kitchen, the dining area, and a second living room with the fireplace. The main bedroom and bathroom, along with the guest bathroom are also located on this level. The central wooden stair is nested within the exposed concrete walls of the service core and arrives at a central foyer that gives access to the three bedrooms, a large bathroom, a laundry room and a multi-use room. Entry from the garage occurs at this level.

© Filippo Molena
© Filippo Molena

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House on the Hill / MoDusArchitects" 03 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/916202/house-on-the-hill-modusarchitects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.