All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Churches
  4. Switzerland
  5. Walser Architekturteam
  6. 2018
  7. Murten Church / Walser Architekturteam

Murten Church / Walser Architekturteam

  • 08:00 - 29 April, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Murten Church / Walser Architekturteam
Murten Church / Walser Architekturteam, © Marc Walser
© Marc Walser

© Marc Walser © Marc Walser © Marc Walser © Marc Walser + 24

  • Civil Engineering

    APT Ingenieure GmbH
  • Structural Engineer

    BAKUS Bauphysik + Akustik
  • Electrical Engineer

    Gutknecht Elektroplanung AG
  • More Specs Less Specs
© Marc Walser
© Marc Walser

Text description provided by the architects. Prominent appearance: The new church convinces through its self-confident appearance at this busy location in the industrial area at the edge of the city of Murten.

© Marc Walser
© Marc Walser
© Marc Walser
© Marc Walser

The building is divided into two main bodies: The hall which is 11 meters high and the side wing which is 3.80 meters high. Those two structures close the space against the street. Together with the surrounding wall, the plant room, and the four existing plane trees, they build a protected outside space from where one can enter the foyer. The hall offers 150 seats and grants the building with its big hight the required presence in this barren landscape.

© Marc Walser
© Marc Walser

Sacral atmosphere: The inside of the hall with its seven narrow windows on the north side and the generous skylight above the altar, gets a distinct sacral character through its introverted design. The smooth sandblasted concrete elements give the walls a nice texture. The roughly stacked altar wall stands in contrast to the smooth, white, greek marble on the backside of the altar. While the rough wall breaks the sunlight from above, the fine marble reflects it. The ceiling, the gallery and the benches made out of spruce wood and the floor out of broken schist underline the sacral character. This supports the believers with their contemplation and the connection with the divine light.

© Marc Walser
© Marc Walser

Optimal room allocation plan: From the protected forecourt, the visitors can enter the generous and bright foyer. It creates a connection between the hall and the side rooms of the church. At the same time, it works as a meeting place and gives space for different collective events.

© Marc Walser
© Marc Walser

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Murten Church / Walser Architekturteam" 29 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915975/murten-church-walser-architekturteam/> ISSN 0719-8884
© Marc Walser

穆尔滕教堂,喷砂混凝土打造神圣氛围 / Walser Architekturteam

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.