All
Projects
Products
Events
Competitions

150 Charles Apartment Building / COOKFOX Architects

150 Charles Apartment Building / COOKFOX Architects

© Frank Oudeman © Frank Oudeman © Frank Oudeman © Frank Oudeman + 26

  • Architects: COOKFOX Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  292571 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Frank Oudeman
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Alumil, Delta Fountains, Lefroy Brooks, Nanz, Airflex, Allcraft, Artex Systems, Ecker Window, Harder Services, Integrity Ironwork, Navillus, Port Morris Tile & Marble
More Specs Less Specs
© Frank Oudeman
© Frank Oudeman

Text description provided by the architects. The LEED Gold building incorporates the abandoned Whitehall warehouse, a massive, utilitarian structure of concrete, brick, and glass. The grid of the warehouse is maintained in the new building, with each bay defining separate townhomes on Charles and West 10th Streets. Individual, residential entries create new connections at the street level, activating the sidewalk with foot traffic. Retaining the streetwall as both a connection to the pedestrian scale and the neighborhood’s past, 150 Charles creates a vibrant streetscape and the highest-quality living environment for its residents.

© Frank Oudeman
© Frank Oudeman
© Frank Oudeman
© Frank Oudeman

A vision of weaving new development into the natural and historic environment of the West Village has shaped this project from the outset. Modern logic typically would balance a residential tower within a park, yet 150 Charles asserts that new growth can thoroughly integrate nature into the built environment.  The resulting building is a careful composition of stacked volumes that gradually setback, preserving the neighborhood’s scale and romantic character. Where the warehouse’s tarred roof once occupied the majority of the block, two terraced, landscaped volumes now surround a lush central courtyard.

Site Plan
Site Plan
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Incorporating ideas of biophilia – our inherent connection to the environment - access to nature throughout the building is related to themes of prospect (wide, open views) and refuge (safe and protected interior spaces). 150 Charles combines the best of the West Village townhouse garden view and the waterfront high-rise river view with cascading terraces designed as a “fifth façade.” Integral to the experience of the building, 150 Charles has over 30,000 square feet of landscaped space distributed throughout lush green rooftops, planted terraces and courtyards - truly defining the term “superior landscaping.” This is more composed green space than Abingdon Square Park, Christopher Square Park and the Jefferson Market Garden combined.

© Frank Oudeman
© Frank Oudeman

150 Charles is more than a sum of its parts; it is a building crafted for a particular time and place, evoking a scale and texture characteristic of the neighborhood. Just as good streets are needed to bring neighborhoods to life, 150 Charles embodies an essential engagement with nature and the vibrancy of the West Village streetscape.

© Frank Oudeman
© Frank Oudeman
© Frank Oudeman
© Frank Oudeman

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: New York, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "150 Charles Apartment Building / COOKFOX Architects" 26 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915842/150-charles-apartment-building-cookfox-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.