All
Projects
Products
Events
Competitions

House Bern / Tormen Architekten AG

House Bern / Tormen Architekten AG

© Mark Drotsky Architekturfotografie © Mark Drotsky Architekturfotografie © Mark Drotsky Architekturfotografie © Mark Drotsky Architekturfotografie + 31

Bern, Switzerland
  • Landscape Architects: Rennhard Gartenbau AG
More Specs Less Specs
© Mark Drotsky Architekturfotografie
© Mark Drotsky Architekturfotografie

Text description provided by the architects. This sculptural building with breathtaking views was built on an exclusive residential location in Kanton Bern. The alignment of the parcel with a northern slope direction captures the wonderful panoramic view of the entire Jura mountain range. With strict building regulations, the architects proposed a three-story project that was harmoniously integrated into the existing topography. The existing terrain was reinterpreted, together with the landscape architect, to create a sequence of habitable platforms. To access the house, one arrives by car into the spacious garage or as a pedestrian at the obscured entrance.

© Mark Drotsky Architekturfotografie
© Mark Drotsky Architekturfotografie
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Mark Drotsky Architekturfotografie
© Mark Drotsky Architekturfotografie

With the use of large panels on the facade in a soft earth tone, the building appears monolithic while blending into its surroundings. The contrasting bare concrete walls accentuate the interventions made to the terrain. Located on the entrance level are the several service areas with garage and storage rooms. Also found here, adjacent to the generous entrance hall, is a private office. On the ground floor, an open plan living area with kitchen and dining are separated by a sculptural staircase.

© Mark Drotsky Architekturfotografie
© Mark Drotsky Architekturfotografie

Large windows connect the interior visually with its surrounding. The residential area deliberately faces away from the entrance. This creates a retreat against the interior of the parcel. This retreat houses the covered lounge area with direct access to the infinity pool. Constructed from bare concrete it seemingly floats over the terrain and provides a unique perspective on the mountains in the distance. On the top floor, a private retreat is created. The master bedroom with a wellness area merges into an open plan layout providing the residents with a secluded space overlooking their surroundings.

© Mark Drotsky Architekturfotografie
© Mark Drotsky Architekturfotografie
Section A
Section A
© Mark Drotsky Architekturfotografie
© Mark Drotsky Architekturfotografie

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House Bern / Tormen Architekten AG" 25 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915727/house-bern-tormen-architekten-ag/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.