All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Medical Facilities
  4. France
  5. CIL Architecture
  6. 2018
  7. Medical Center Simone Veil / CIL Architecture + GRAMME

Medical Center Simone Veil / CIL Architecture + GRAMME

  • 05:00 - 20 April, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Medical Center Simone Veil / CIL Architecture + GRAMME
Medical Center Simone Veil / CIL Architecture + GRAMME, © GRAMME
© GRAMME

© GRAMME © GRAMME © GRAMME © GRAMME + 31

© GRAMME
© GRAMME

Text description provided by the architects. The medical center occupies a large piece of industrial building located in the down town area. The industrial building, created in the seventies, is based on a rational constructive system. The inside space take advantage of the natural lighting form 16 skydomes, and the high ceilings.

© GRAMME
© GRAMME

The project consist in creating 20 medical offices separated in two parts, and a common welcoming and training center. A big meeting room seating 30 people and a dietetic kitchen place a family-like space in the center of the building. In order to reorganize this demanding program, the building has been totally emptied from its interior.

© GRAMME
© GRAMME
Plan
Plan
© GRAMME
© GRAMME

Service areas, technical and archives are located in an extension on the roof top. The interior spaces are designed according to a clear functional scheme, allowing the natural light to circulate between the different spaces thanks to an array of interior windows.

© GRAMME
© GRAMME

The interior design priorities user confort, natural light and spaces quality, keeping the existing high ceiling. A large pedestrian forecourt leads to the entrance of the building and a public park is located on the side. To this end, the old and repetitive facades have been reorganised and acces areas has been wrapped. Facades have been removed and large windows have been inserted into the walls.

© GRAMME
© GRAMME

The building is wrapped into translucent glass panes giving a fresh and removed look. Those glass panes give a cue about the functionality of the building. And create an opalescent layer as a response to the interior shades. This glass skin forms a vanishing outline in the heart of the city and signals the building.

© GRAMME
© GRAMME

Finally, the project is very dear to us because it is very contemporary for two fundamental reasons : On the one hand it is a renovation of a 1970’s patrimony – and therefore represent the urban transformation; one the other hand this project contributes to the densification of the urban area, and prevents the expansion of the city on the nearby agricultural fields. Beyond it’s obvious utility, the medical center therefore creates coherence in the heart of the city, and news bonds with the social density and the urban network.

© GRAMME
© GRAMME

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Medical Center Simone Veil / CIL Architecture + GRAMME" 20 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914786/medical-center-simone-veil-cil-architecture-plus-gramme/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.