All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Brazil
  5. Rosenbaum®
  6. 2015
  7. Apartamento Louveira / Estudio FM + Rosenbaum®

Apartamento Louveira / Estudio FM + Rosenbaum®

  • 14:00 - 20 March, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
Apartamento Louveira / Estudio FM + Rosenbaum®
Apartamento Louveira / Estudio FM + Rosenbaum®, © Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti

© Ricardo Bassetti © Ricardo Bassetti © Ricardo Bassetti © Ricardo Bassetti + 68

  • Architects

  • Location

    Praça Vilaboim, 144 - Pacaembu, São Paulo - SP, 01241-010, Brazil
  • Category

  • Lead Architect

    Flavio Miranda
  • Design Team

    Flavio Miranda, Fabiana Zanin, Adriana Benguela, Marcelo Rosenbaum
  • Area

    150.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti

Text description provided by the architects. Located in the Louveira building (Vilanova Artigas -1946 | 1950), one of most iconic piece of Sao Paulo modernist architecture, the 150sq meter apartment was totally deprived of its original character after going through several renovations over the past decades. The apartment gained a new life with a space reconfiguration and the retrieval of decor features typical of the Brazilian architecture of the 50s and the 60s.

© Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti

The Project aimed at enhancing the apartment’s assets while matching the desires of the new owner and creating emotional linkages with her living space. The concrete, the white tiles, the mashrabiya, the burnished concrete finish of the flooring are all elements which echo the original identity of the building at the same time as they remind Fabiana’s family homes in the São Paulo-inner state where she grew up.

© Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti
Plan - Layout
Plan - Layout
© Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti

The spaces were resized to foster a fluid circulation and a multipurpose use of the space and to bring in lots of natural light and ventilation. A sizeable concrete and wood shelf visually unifies the [different parts of the] living spaces while separating them from the more private areas. The mix of industrial and retro styles sets the tone in the wet areas. The main bathroom was all covered up with floor-to-ceiling pink tiles. It features a restored antique enamel sink as well as handcrafted copper tubing used for the cabinet, shower head and faucet.  

© Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti

In the master suite, the bathroom four pieces were dismembered. The double vanity was integrated into the closet space, the toilet was placed into a tiled closet and a part of the old laundry room became a spacious shower room bathed in natural light. During the conception process, the synergy and interactions with the owner were critical to make sure the apartment would reflect her lifestyle, meet her needs and be the right environment to treasure her memories and future experiences.

© Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartamento Louveira / Estudio FM + Rosenbaum®" 20 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912503/louveira-apartment-estudio-fm-plus-rosenbaum-r/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.