All
Projects
Products
Events
Competitions

Headquarters for a Block Factory / Vão

Headquarters for a Block Factory / Vão

© Rafaela Netto © Rafaela Netto Cortesia de Vão © Rafaela Netto + 24

  • Architects: Vão
  • Area Area of this architecture project Area: 150.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016
  • Photographs Photographs: Rafaela Netto
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Blocos de Concreto, Mobiliário
  • Client

    Blocos Tróia
More Specs Less Specs
© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

Text description provided by the architects. The need to open the place, the low budget available and the rented land all played a role in preventing the construction of conventional headquarters for this block factory in Avaré, in São Paulo state. In this context, the partners considered acquiring a container, but it seemed nonsensical to house the future head office and showroom of the factory without employing the material that it produces.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto
Floor Plan
Floor Plan
Cortesia de Vão
Cortesia de Vão

It was during a visit to the warehouse and from observing the storage and transportation system of the blocks that the idea of building without the use of mortar materialized. Thus, the construction process would look more like an quick assembly, with the added advantage that the material could be completely reused in case the structure had to be relocated.

Constructive Process  4
Constructive Process 4
Diagram
Diagram
Cortesia de Vão
Cortesia de Vão

Because access to blocks wasn’t an issue, the stability was obtained by significantly increasing the thickness of the walls, transforming them in true ramparts of intercalated fitted blocks. From there, the relationship between height, weight and contact area of the stacks was explored in both the project and in the prototypes at the construction site, resulting in two configurations of fitted blocks: longitudinal walls with a width of 0.6 m and transverse walls with a width of 1.20 m.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

In a way, the building system developed alludes to the ancient megalithic constructions, which preceded the advent of bonding materials and, thus, had to count on gravity as their main stabilizing element. The logic of the system observed during the visit was reproduced to level and lock the ramparts vertically, replacing the pallets with slabs every six rows. In both the intermediate and roof slabs, the precast tracks were juxtaposed without the usual ceramic tiles. This means that the empty space they would have created was filled in with concrete, which significantly increases the weight of the slabs and helps lock the thick ramparts of blocks.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Avaré, Estado de São Paulo, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Headquarters for a Block Factory / Vão" [Sede de uma Fábrica de Blocos / Vão] 24 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912063/headquarters-for-a-block-factory-vao/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.