All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. VACO Design
  6. 2018
  7. 911-VILLA / VACO Design

911-VILLA / VACO Design

  • 21:00 - 21 February, 2019
  • Curated by María Francisca González
911-VILLA / VACO Design
911-VILLA / VACO Design, © Quang Dam
© Quang Dam

© Quang Dam © Quang Dam © Quang Dam © Quang Dam + 44

  • Architects

  • Location

    Thảo Điền, Vietnam
  • Category

  • Lead Architects

    Do Quoc Hiep
  • Design Team

    Le Dinh Trung Quan, Vo Truong Giang, Vo Ksor Y Nhat, Vu Anh Tuan
  • Project Manager

    Do Trung Chau
  • Structural Engineer

    Nguyen Huu Tuan
  • Area

    1083.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Quang Dam
© Quang Dam

Text description provided by the architects. Inspired by Villa Savoye and the openness of vernacular architecture, the house is a steel box sitting resting above columns, freeing up the ground floor space. The design is an answer to the minimal contemporary lifestyle of the young professional, who possesses an extensive collection of cars in the tropical climate of Ho Chi Minh City.

© Quang Dam
© Quang Dam
2nd floor plan
2nd floor plan
© Quang Dam
© Quang Dam

The basement has the capacity for seven cars, with a central courtyard for natural light and ventilation. The main entrance begins here, following a ramp through this open space filled with greenery, leading up to the upper level with the open living, kitchen and dining space.

© Quang Dam
© Quang Dam

The ground floor is open and completely transparent, without any dividing wall, giving a visual connection across the whole site. The functional space is designed to be directly opened to the courtyard and the surrounding landscape. From this floor, residents can have a direct view of the automobile collection. The structure is minimized, utilizing long spanning beam, giving the space its openness and elegance.

© Quang Dam
© Quang Dam

With the backyard as the main private space for the family, the pool is located, directly accessed through the kitchen and dinning space. The space is covered with an expansive canopy to protect the space from the harsh tropical sun and monsoon, while allowing users to experience these natural elements.

© Quang Dam
© Quang Dam
Section 1-1
Section 1-1
© Quang Dam
© Quang Dam

The design is inspired by the act of layering present in Vietnamese tradition. Traditional clothes are combinations of layered thin fabric, graceful yet revealing, an answer to both the climate condition and traditional courtesy. Vietnamese vernacular architecture reflects the same ethos. Buildings are covered with layers of skins, made of timber or natural materials, or strategically covered through layers of awnings, corridors, and halls. These gestures simply a graceful answer to the local climate with an abundance of sunlight and rain and a culture that values privacy and connection between man and nature.

© Quang Dam
© Quang Dam

View the complete gallery

About this office
Cite: "911-VILLA / VACO Design" 21 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911751/911-villa-vaco-design/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.