the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. BENT Architecture
  6. 2018
  7. Bent Annexe / BENT Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Bent Annexe / BENT Architecture

  • 20:00 - 11 February, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Bent Annexe / BENT Architecture
Bent Annexe / BENT Architecture, © Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

© Tatjana Plitt © Tatjana Plitt © Tatjana Plitt © Tatjana Plitt + 30

  • Architects

  • Location

    Melbourne, Australia
  • Category

  • Lead Architects

    Paul Porjazoski, Lana Blazanin, Tilde Sheppard, Merran Porjazoski, Ian Wilson
  • Area

    207.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Builder

    Poles-A-Part Design and Construction P/L
  • Structural Engineer

    Marcon Tedesco O’Neill
  • Lighting

    Lights and Tracks
  • More Specs Less Specs
© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Text description provided by the architects. Step out of your caravan into the shade and fresh air, protected by a canvas annexe which frames a view of the lush landscape beyond. This experience was the inspiration behind BENT Annexe, an addition for a delightful family of four and their two adorable Dachshunds. Because every day should feel like a breath of fresh air, surrounded by nature.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

BENT Annexe adds additional living space to a 1960s home with a lot of charm, while also reconnecting it to the garden. In contrast to the heaviness and introspective nature of the original home, this new, light-weight and light-filled Annexe is open and outward-looking, feeling more like a sheltered place in the garden that traditional living space.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt
Courtesy of BENT Architecture
Courtesy of BENT Architecture
© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Carefully peel away the ad-hoc additions to the rear, leaving only the generously proportioned rooms of the existing home, left a great base to start from. The Annexe tucks neatly under the existing eaves with new spaces wrapping around the original home, united by a continuous roofline which folds overhead.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The original rooms of the home have been restored and revitalised to contain bedrooms, while a separate living area in the front room takes advantage of the existing corner windows and a feature fireplace. The new living areas hug the outdoors, giving the impression of a garden creeping inside. Brick walls to the east and west protect the open living spaces from leering neighbors to either side and focus attention back to the garden.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The trick to making the Annexe feel like a part of the garden is creating green spaces on both sides, by separating the addition from the original home with a courtyard. Of course, the central courtyard improves cross-flow ventilation and lets north light into the master bedroom, but with full-height windows on both sides of the living area, it also creates the illusion of one continuous space, blurring the boundary between inside and outside.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt
Courtesy of BENT Architecture
Courtesy of BENT Architecture
© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

A brick plinth in the living room - at just the right height for sitting - extends out into the garden. Brick paving also crosses the threshold between inside and out, further blurring the boundaries. A window seat pops out from the dining room to give the kitchen and dining light and views of the backyard. Casement windows open onto the backyard and the special seat is bathed in golden north light, making it the perfect spot to sit with a cuppa and a book.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The Annexe spills outside onto a decked outdoor dining area, protected by a retractable shading device. With a circular plunge pool just a short dash away, this is the perfect place for entertaining and long summer evenings outdoors. The home is passively designed to reduce the need for heating and cooling. High- level windows in the living area capture views of the sky and let north light deep into the home, warming the concrete floors for passive heating. Meanwhile, louver windows can be opened up to encourage a breeze for passive cooling. BENT Annexe fulfills a need for additional living space, but it also creates a home that feels like it's a part of the garden, drawing adults, kids and dogs alike out and into the backyard.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

View the complete gallery

About this office
Cite: "Bent Annexe / BENT Architecture" 11 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910964/bent-annexe-bent-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.