All
Projects
Products
Events
Competitions

RL Residence / SDeG

RL Residence / SDeG

© Shamanth Patil © Shamanth Patil © Shamanth Patil © Shamanth Patil + 19

Houses  · 
Bangalore, India
  • Architects Authors of this architecture project SDeG
  • Area Area of this architecture project
    6210.0 ft2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Aluk, Armourcoat, FunderMax, George Johnson Lifts, Gessi, Laufen, Schneider, Valcucine
  • Design Lead

    Sujit Nair
  • Project Team

    Sujit Nair, Shantosh C,Aayush Bhaskar, Bidisha Kumar,Saurabh, Sukirti,Suchetna
  • Photographs

    • Structural Consultant

      Eco Consultants
    • Electrical Consultant

      PK Consultants
    • Civil contractor

      Rashmi Constructions
    More Specs Less Specs
    © Shamanth Patil
    © Shamanth Patil

    Text description provided by the architects. RL residence occupies a 240sqm urban plot in Bengaluru. It is flanked by buildings on the East to the north and faces two streets on the west to south. This is a home designed for an entrepreneur and his family of young children, middle-aged relatives, and older family members. The brief, therefore, was to define a combination of spaces that respond to varying levels of privacy - including three bedrooms, semi-private family lounges, and multipurpose areas for entertainment and get-togethers.

    © Shamanth Patil
    © Shamanth Patil

    These internal relationships come through in the arrangement of spaces; theNorth and East edges hold stairways, an elevator, service areas, and a private study, to form an almost impervious wedge towards the neighbors. Living and sleeping areas occupy the core and slide out towards the streets as cantilevered extensions. To fit in all of the clients’ requirements, the program is stacked vertically on four compact floors. The ground and rooftop levels are largely open and flexible enough for a variety of uses including games, guests, events and barbeques. A private elevator lobby on the ground level leads the family directly to the first and second levels.

    © Shamanth Patil
    © Shamanth Patil

    © Shamanth Patil
    © Shamanth Patil

    To liberate the form from its programmed tautness, RLR has large indents of varying heights and depths scooped off its facades. The recesses are articulated to hold windows, balconies and other connections to the outside. The palette here is in stark contrast to a mute white that drapes the rest of the building. Polished plasters, copper laminates, steel and laminated glass aggregate to form a variety of textures and effects. However, the color and character distinctions inside RLR were imagined differently. A range of material tones is articulated in the interiors as subtle floor to ceiling transitions between marble, wood, glass, lacquer, and fabrics.   

    © Shamanth Patil
    © Shamanth Patil

    Project gallery

    See all Show less
    About this office
    Cite: "RL Residence / SDeG" 07 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910841/rl-residence-sdeg/> ISSN 0719-8884
    © Shamanth Patil

    凹凸住宅 / SDeG

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.