the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Austin Maynard Architects
  6. 2018
  7. St. Andrews Beach House / Austin Maynard Architects

St. Andrews Beach House / Austin Maynard Architects

  • 02:00 - 4 February, 2019
St. Andrews Beach House / Austin Maynard Architects
St. Andrews Beach House / Austin Maynard Architects, © Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 45

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. Less than five meters in radius, St Andrews Beach House is an object in the landscape. A Euclidean form set amongst the rough and sandy terrain it provides - in modest form - everything you would need and want in a beach shack.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

 The Basic Brief: Australians have some of the biggest houses in the world and holiday houses are increasingly becoming carbon copies of the suburban home.  The owner of St Andrews Beach House recognized this. He challenged us to design him a ‘bach’ - a New Zealand word used to describe a very modest, small and basic shack, or shed. 

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

 The Where: Located on Victoria’s Mornington Peninsula, St Andrews Beach has no shopping strip and no restaurants. There’s a corner store, a brewery, and not much else. What it does offer is serenity and seclusion, a wildly beautiful coastline, and some of the most celebrated residential architecture in Australia. The owner was fortunate enough to own land abutting national parkland, close to the foreshore and directly within the sand dunes.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

 Circles and Roundabouts: St Andrews Beach House is a two-story circular holiday home that takes advantage of the remoteness of the site and expansive views, which extend in all directions. The house stands alone, in amongst wild bush, rugged sand dunes and scrub. The location is fragile and the house respectfully integrates into the environment. With no neighboring forms to respond to, the brief - to design a modest, two-bedroom beach house, was freely imagined. The shape of the house grew from a response to the views and the simplification of the interior spaces. At St Andrews Beach House there are no corridors. Corridors and circulation space are, in our view, a waste. A corridor free home lends itself to a circular design. 

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

 To the Beach and Bach: Beach houses exist for simple relaxation, an escape from the city, for quietude and downtime with family and friends. It should provide contrast from day-to-day normality, be super low maintenance, relatively self-sustaining and basic, but not without simple creature comforts. Australians have some of the biggest houses in the world and, increasingly so, Australian holiday houses are becoming carbon copies of the suburban home. Simple shacks are replaced with oversized structures that are all too literally a-home-away-from-home. The owner of St Andrews Beach House recognized this. In his brief he would frequently use the term ‘bach’ -  a word used in New Zealand to describe the rough and ready beach shacks built mostly in the mid-century from found and recycled materials. Regardless of how much money you’ve made, you get yourself a bach, and that bach has to be the most basic, down-to-earth thing. The owner challenged us to design and build him a ‘bach’ in the dunes. 

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

 A Circle in the Sand: Less than five meters in radius, St Andrews Beach House is an object in the landscape. A Euclidean form set amongst the rough terrain. The plan of the house is generated using the rational and precise geometry, as the circle extrudes into a tube. The internal spaces are generated by a tightly controlled plan adhering to the rules of form, guiding and arranging segments that divide the space, with a spiral staircase as its central core, providing light and air but also snug spaces. The house displays an innovative use of timber, with chunky details and exposed portal frames. This is not a slick beach house, but a relaxed and informal escape, designed with materials that will patina and weather, like an old coastal wharf.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

 All Front: The house has multiple outlooks. Without a dominant orientation there is no need for a front, back and sides, St Andrew Beach House is all front. The ground floor comprises of kitchen, living, and dining, with a bathroom and a laundry. An open deck area, within the tube, unites the spaces when the bi-fold doors are opened. Most Australians want a deck or veranda, instead of adding something to the outside, like that of the classic old Australian home, at St Andrews Beach House the deck has been eroded out of the form itself, creating a two-story space that’s both outside and inside.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Wherever I lay my head, that’s my bed: A central spiral staircase leads upstairs to the bathroom and bedroom zone. Unlike a traditional bedroom layout, the upstairs sleeping area is essentially one bunk room, separated by curtains. (space can also function as a second living or games room.) Rather than design, a series of sealed bedrooms, each with ensuite and walk-in-robe, the sleeping zone at St Andrews Beach House is informal, casual and relaxed, where floor space is the only limitation. And when that limitation is reached, guests are invited to pitch a tent on the soft sand outside and use the house as a central hub.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

 Atypical living: A single cylinder concrete water tank acts as a gateway marker to the beach house, from here onwards you leave cars, the road, your troubles and everything else behind. Though the building is precise, following the rigid geometry of a circle, staying here provides a complete escape from regular life. Not adhering to a typical layout allows you, if not forces you, to live differently. With a standard home arrangement (a long corridor, with rooms leading off etc.) everyone knows how to use the spaces, a circular home with strong open connections horizontally and diagonally throughout, serves to both engage and liberate.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Sustainability: St Andrews Beach House stands at less than five meters in radius, creating a very small footprint amongst the dunes. Like all of Austin Maynard Architects buildings, sustainability is at the core of this project. The materials used are robust and designed to weather. Passive solar principals are maximized by the design. All windows are double-glazed. Solar panels with micro-inverters cover the roof providing electric hydronic- no fossil fuels, no gas. A large cylinder concrete water tank collects rainwater, captured and reused to flush toilets and water the garden.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The block had been previously cleared and connected to the road for services. Construction was difficult as shifting sands required deep footings. Landscaping and retaining the existing fauna was especially important to minimize sandblasting caused by wind.

View the complete gallery

About this office
Cite: "St. Andrews Beach House / Austin Maynard Architects" 04 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910616/st-andrews-beach-house-austin-maynard-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.