All
Projects
Products
Events
Competitions

Black House / Benjamin Heller

Black House / Benjamin Heller

© Benjamin Heller © Benjamin Heller © Benjamin Heller © Benjamin Heller + 25

Houses  · 
Öhningen, Germany
  • Architects Authors of this architecture project Benjamin Heller
  • Area Area of this architecture project
    325.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Adler Parkett, Beglau, Bruag, Creafloor, Focus, Schüco, Wood
  • Architect in Charge

    Benjamin Heller
  • Photographs

    • Other Participants

      Michael Djebbar Lichtplanung
    More Specs Less Specs
    © Benjamin Heller
    © Benjamin Heller

    Text description provided by the architects. Since 2017, the “Black House” stands in the idyllic health resort Öhningen nearby Lake Constance, Germany. In a conspicuous way, it marks the edge of the small village, which is also part of the national boarder to neighboring Switzerland. The character of the building emulates a boundary stone cut by hands: various angles, clear, polygonal shapes and a dark, suspended façade, which surrounds both like a skin, the building and the roof. Thereby, a remarkable light and color change is generated on the surface of the house.

    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan

    Upon request of the owner, the residential building combines different areas on two levels: public, semi-public and private spaces. Divergent room heights and sizes transmit intuitively the character of utilization of both, the shared areas and the places of retreat.

    © Benjamin Heller
    © Benjamin Heller

    The "Black House“ is explicitly oriented towards the landscape and the water. The spacious areas and rooms inside the building are extended in southern direction. The clear and restrained interior design directs one´s eye instinctively to the outstanding panoramic view with the beautiful landscape. The light, polished screed and the parquet flooring of dark oak result in a harmonic but also contrasting interaction.

    © Benjamin Heller
    © Benjamin Heller

    The love for nature is also reflected in selecting the technical equipment and building materials for the solid wood house. As an example, a heat pump in conjunction with a ground collector heats the building in a sustainable way.

    © Benjamin Heller
    © Benjamin Heller

    Project gallery

    See all Show less
    About this office
    Cite: "Black House / Benjamin Heller" 04 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908835/black-house-benjamin-heller-plus-freier-architekt/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.