the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. Italy
  5. noa* network of architecture
  6. 2017
  7. A Hotel at High Altitude / noa* network of architecture

A Hotel at High Altitude / noa* network of architecture

  • 02:00 - 24 December, 2018
A Hotel at High Altitude / noa* network of architecture
A Hotel at High Altitude / noa* network of architecture, © Alex Filz
© Alex Filz

© Alex Filz © Alex Filz © Alex Filz © Alex Filz + 48

  • Architects

  • Location

    Saltria 16 Seiser Alm, 39040 Castelrotto BZ, Italy
  • Category

  • Design Team

    Stefan Rier, Andreas Profanter, Anna Grandi, Barbara Runggatscher, Joanna Lehnis Client: Markus Burger, Luisa Schenk
  • Area

    1870.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Alex Filz
© Alex Filz

Text description provided by the architects. With the renovation and expansion of the Zallinger Refuge at the Seiser Alm/ Alpe di Siusi, a new model of hospitality was born and serving as a good example of responsible tourism.

© Alex Filz
© Alex Filz
Site plan
Site plan
© Alex Filz
© Alex Filz

An example of a historical and landscape recovery intervention in a high mountain context. The nineteenth-century barns are reborn as mini-chalets, which bring back the charm of an alpine village. The South Tyrolean tradition is combined with comfort, quality of design and sustainability. The ClimaHotel was built with maximum environmental protection in every aspect of the construction. The project, designed by noa*, an architecture studio in South Tyrol that has long been committed to developing innovative models of receptivity and green tourism (they were recently included by Dezeen in the short list of the 20 emerging international architecture firms for the year 2018).

© Alex Filz
© Alex Filz

The aim was to improve the quality and accommodation capacity of an old high mountain hotel structure without altering the delicate landscape and environmental balance, while at the same time creating aesthetic value and sustainability. This was noa*s (network of architecture) goal in the planning and expansion of the Zallinger Refuge in the Alpe di Siusi area.

© Alex Filz
© Alex Filz
Ground floor plan
Ground floor plan
© Alex Filz
© Alex Filz

The project, completed in 2017, has created new spaces without altering the existing volumes, and at the same time has returned to the historic settlement with the characteristic of the original small village. Through the solutions and materials adopted, the magic of that era was brought back to life, in both respect for the environment and traditions.

© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz

Architect Stefan Rier explains:"In this project we have also tried to bring out that strong relationship between architecture and context, which characterizes all our works. We want to propose new models of life and hospitality that on the one hand recover traditional forms and materials, on the other hand express quality of design, high levels of comfort and sustainability. The alpine environment is a complex and fascinating system that must be understood and respected. We think it's important to think of new spaces and ways to inhibit it: environments on a human scale, comfortable, welcoming, but above all unique and authentic".

© Alex Filz
© Alex Filz

The Zallinger Hut was first built in the middle of the 19th century at 2200 meters, below the Sassopiatto. It was formerly surrounded by seven barns and a small church. Subsequently the barns had been replaced by a single large building (1880), which over time had assumed other functions. The extension was an opportunity to revive the original structure, proceeding, as well as the restructuring of the central body of the hotel, the demolition of the former barn and the construction of seven new chalets arranged respecting the original plan of the site.

Elevation H
Elevation H

Noa*’s aim was to recover the traditional structure of the South Tyrolean mountain pastures in a modern way, which resulted in the design of the new chalets. The external claddings that surround the chalets are made of blocks of solid wood appearing to be stacked together in an alternation of full and empty spaces, becoming a dominant motif of the new settlement. The outcome, inspired by the structure of the ancient barns, avoids the annoying reflections of the exposed windows, inappropriate in a high mountain context. The wooden panels are designed to be able to open at the large windows, providing a view of the spectacular alpine scenery, while when they are closed create evocative light and shadows in the rooms, contributing to the relaxation of hotel guests.

© Alex Filz
© Alex Filz

Sustainability, respect for the mountains and direct contact with nature are the principles that have guided all design choices. For example, in the design of the new rooms, careful use of the space was made to provide high levels of comfort in relatively small sizes; the roofs wood shingles, typical of the South Tyrolean tradition, were used; all the materials have been certified and the complex of buildings, heated by pallets, has obtained the Clima Hotel certification. It was even decided not to illuminate the paths connecting the chalets and the shelter, to avoid light pollution and allow guests, equipped with lanterns, to admire the charm of the starry sky.

© Alex Filz
© Alex Filz

It is significant that along with the refurbishment of the Zallinger Refuge, a plan has also been launched to minimize the flow of cars in an area that has seen strong visitor growth in recent years. Starting in 2014, the Zallinger property, with the support of noa *, involved the managers of 6 other refuges in the area in the construction of a single collection point for the guests' cars located in the valley. This structure is nearing completion, but already in 2017 the arrivals to the guesthouses occur only by bus or, in winter, with the 'snow cat'.

© Alex Filz
© Alex Filz

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "A Hotel at High Altitude / noa* network of architecture" 24 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908205/a-hotel-at-high-altitude-noa-star-network-of-architecture/> ISSN 0719-8884
© Alex Filz

高山旅游区酒店,复原传统建筑形式与材料 / noa* network ofarchitecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.