All
Projects
Products
Events
Competitions

V House / xamploo

V House / xamploo

© Camila Cossio © Camila Cossio © Camila Cossio © Camila Cossio + 24

San Simón el Alto, Mexico
  • Architects: xamploo
  • Area Area of this architecture project Area:  3056 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Camila Cossio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cemento Tolteca, Helvex, Tecnolite
© Camila Cossio
© Camila Cossio

Text description provided by the architects. Located on a plain inside the forest of San Simón el Alto, Estado de México. Casa V is designed to enjoy its surroundings. Sunlight, trees, sky and air are always present and flowing to the different spaces of the house. The user always protected from the environment can partially touch nature.

© Camila Cossio
© Camila Cossio

The house is divided in two main volumes, private and public, by a central garden which acts as a filter of sound between the two volumes and at the same time allows natural light into the back of the house and also grants a spectacular main entrance experience to the inside.

© Camila Cossio
© Camila Cossio

On the public volume the program is defined by the main services, the kitchen, dining room, living room and terrace in one big space with high ceiling. The private volume holds a program of three bedrooms in two levels. The master bedroom being at the top level.

© Camila Cossio
© Camila Cossio
Section 02
Section 02
© Camila Cossio
© Camila Cossio

Designed with timber and brick, the house emphasizes on the use of single spaces with mixed programs and few walls to only guarantee privacy. The public space is a huge gallery of possibilities. The user can open or close the windows to regulate temperatures and experiences to fit its commodities without ever closing up completely to nature.

Ground floor plan
Ground floor plan
© Camila Cossio
© Camila Cossio
1st floor plan
1st floor plan
© Camila Cossio
© Camila Cossio

In the exterior, wood is used as a skin, mixing its aesthetics to resemble different houses depending on the point of view. Due to the inclination of the terrain, from the interior the terraces loose themselves towards the trees, under this terraces plants grow to visually hold the house on a floating position. The roof with a skylight above the stairs to the master bedroom, has a gabled shaped to unite the house into one volume.

© Camila Cossio
© Camila Cossio

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "V House / xamploo" [Casa V / xamploo] 26 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908059/v-house-xamploo/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.