the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. ESPACE VITAL architecture
  6. 2017
  7. Shelter on a Rock / ESPACE VITAL architecture

Shelter on a Rock / ESPACE VITAL architecture

  • 14:00 - 10 December, 2018
Shelter on a Rock / ESPACE VITAL architecture
Shelter on a Rock / ESPACE VITAL architecture, © Stéphane Lemire
© Stéphane Lemire

© Stéphane Lemire © Stéphane Lemire © Stéphane Lemire © Stéphane Lemire + 14

© Stéphane Lemire
© Stéphane Lemire

Text description provided by the architects. Characterized by an impressive overhang, the flow of interior and exterior spaces and the creative use of a double ground level, the project draws its roots in the work of the modernist architect Richard Neutra who shaped the built environment in the Californian desert.

© Stéphane Lemire
© Stéphane Lemire

Right from the first visit the architects noticed that the clients had adopted the rock mound for their base camp. They had built a floating deck on its top giving a sense of owning the site and offering views of the surrounding forest. This platform inspired the conceptual approach for the project: delicately dropping a deck on the mound and carrying the aerial effect with a transparent livable bridge. The idea of creating a symbiosis between the house and the topography, along with the audacious design, seduced the open-minded couple who are nature lovers as well as contemporary art enthusiasts.

Ground floor plan
Ground floor plan
1st floor plan
1st floor plan

In a bold horizontal and aerial gesture, the structure stretches from the rock mound to the north extremity of the house where the master bedroom is nested. Along the way it takes foot on two massive concrete plans that bring stability to the composition, both structurally and visually, and are the expression of the desire for shelter.

© Stéphane Lemire
© Stéphane Lemire

The challenge was to maintain this lightness while including the programmatic needs. The answer was the use of grafted modules clearly expressed and painted black for the entrance and staircase that keep the transparency with abundant glazing. The solid/void composition is thus harmonized. The facades are also brought to life with the Corten-clad modules containing storage.

© Stéphane Lemire
© Stéphane Lemire

In the same manner as the original camping installations, the building aims to simply satisfy basic needs. Entrance facing the stairs, workspace with an oversized garage door, office and utilities share the lower level. Upstairs, the open-plan living area in the transparent bridge, the master bedroom on the north side. A central block containing the pantry, storage spaces and bathroom serving as a transition space between the public and private areas.

© Stéphane Lemire
© Stéphane Lemire

Voluntarily minimalist, the layout lets the environment be in the forefront by penetrating all the interior spaces. The occupants have the feeling of living outside and can enjoy the seasonally ever-changing shapes, colors, lighting and patterns the nature offers.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Shelter on a Rock / ESPACE VITAL architecture" 10 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907335/shelter-on-a-rock-espace-vital-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.