All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. China
  5. CHALLENGE DESIGN
  6. 2018
  7. Langtin Yuanzhu Experience Hall / CHALLENGE DESIGN

Langtin Yuanzhu Experience Hall / CHALLENGE DESIGN

  • 20:00 - 17 December, 2018
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Langtin Yuanzhu Experience Hall / CHALLENGE DESIGN
Langtin Yuanzhu Experience Hall / CHALLENGE DESIGN, © Weimin Yu
© Weimin Yu

© Weimin Yu © Weimin Yu © Weimin Yu © Weimin Yu + 44

  • Architects

  • Location

    On the corner of Taizi Lake North Road and Haitang Road, Wuhan, China
  • Category

  • Lead Architects

    Qinghua Zeng
  • Design Team

    Xiaokang Xu, Fang Yan, Lei Jin, Pengcheng Cao, Jingjing Bi
  • Area

    1403.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Interior Design

    Dongjun International Design Consulting Co., Ltd.
  • Landscape Design

    Shanghai Water and Rock Landscape Environment Design Co., Ltd.
  • Curtain Wall Design

    SDCIC Construction Group Co., Ltd.
  • Clients

    Yuzhou Properties Co., LTD (Hubei Branch)
  • More Specs Less Specs
© Weimin Yu
© Weimin Yu

Project Profile
The project east to Jiangcheng Avenue, north to Taizi Lake and west to golf course, which gives it great view in the southwest side.

© Weimin Yu
© Weimin Yu

The architecture shall be a space and carrier showing artistic conception instead of an abrupt existence. The texture and form of the architecture somewhat show our life experiences. This floating building, through shaping of different spaces, goes against the traditional pattern and creates a rhombus-shaped structure bringing about impressive visual impact. Based on "harmonious unity of art and function", the architect created a brand new lifestyle experience hall.

© Weimin Yu
© Weimin Yu

Sustainable Planning
Locating in the street corner is to maximize the view. The fold-line design of the architecture forms an encircling urban space, separating the outside bustle from the inner space. With 270 ° landscape vision, the building enjoys ultimate view, and the building itself also is the urban landmark showing the uniqueness of the whole experience hall.

© Weimin Yu
© Weimin Yu

The sceneries, paths, squares and steps, etc. are scattered along the footway to create ultimate overall visual, auditory experience.The route system full of plot and the curves between people and things or among things in the process of conversion gives spectacular visual delight and shows the original aspiration of the designer.

© Weimin Yu
© Weimin Yu

Architecture Interpretation
The initial design concept is a rusty-like steel plate building floating on the water, implying an eagle soaring from the ground and overlooking the panoramic view of the Taizi Lake. Architects want to create a building that is expressive, experiential and sustainable. So they organized the structure by a symbol of alienation according to the site, the environment, the building's function and the user's needs.

© Weimin Yu
© Weimin Yu

There should be some empirical connections between architecture and nature; among these connections, one is metaphysical connection, and the other is poetic connection. The fold-line design is adopted for the facade to create a unique rhombus shape. The building presents a unique texture and light-shadow under the natural light, forming a dialogue relationship between architecture and nature, creating an artificial geometric form and an exhibition form in which nature and human coexist.

© Weimin Yu
© Weimin Yu

At the boundary of the building, the minimalist line of light strips are used, which is particularly bright under the stars. Three layered different materials are used with layers of progressive enhancement, making the building more crystal at night.

© Weimin Yu
© Weimin Yu

The backyard landscape platform not only can guide the flow of people, but also acts like a converter between the indoor and outdoor green space. The fold-line stair that looks like a sculpture can increase the plasticity of the landscape and echo the form of the building.

© Weimin Yu
© Weimin Yu

Square aluminum tubes are arranged on the facade, forming a feather-like texture and making the whole building exhibit the dynamic integrity of a folded sculpture. The presence of water blurs the inner and outer boundaries of the building, allowing the building to fully integrate with the environment.

Section
Section

Functional Layout
The indoor function of a building is shown in the arrangement of the geometric elements of the external forms to be expressed by the building. This building has a series of experiential function areas such as the Cafe, the children's activity area, the multi-function hall, the book bar, the VR experience room, etc.; all these functions make the space fully utilized and sustainable. The form of functional layout, such as the opening and gathering of different spaces, and the widening and narrowing of vision, can reflect the continuity in space. People in this building can feel the visual delight brought out by the spatial design and immerse themselves in it.

© Weimin Yu
© Weimin Yu

The exquisite sculptures at the lobby offer ubiquitous modern stylishness and elegancy. The matching of materials and the tuning of the lighting colors both contribute to a shiny effect. When people walk up the stairs step by step, natural light spills into the indoor exhibition space through large glass window, making the exterior view unobstructed.

1F Plan
1F Plan

A high-quality architectural space never comes by luck, but from careful design. In the design process, the architect first conceived the concept of a floating space in the water, and then shaped the space according to the functional requirements, and paid special attention to the integrity of the building, the continuity of the space, the organic nature of the environment and the initiative of human being in creating the environment.

© Weimin Yu
© Weimin Yu
© Weimin Yu
© Weimin Yu

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Langtin Yuanzhu Experience Hall / CHALLENGE DESIGN" 17 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907068/langtin-yuanzhu-experience-hall-challenge-design/> ISSN 0719-8884
© Weimin Yu

武汉朗廷元著生活方式体验馆 / 成执建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.