1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Science Center
  4. Oman
  5. Hoehler + alSalmy
  6. 2016
  7. History of Science Centre / Hoehler + alSalmy

History of Science Centre / Hoehler + alSalmy

  • 01:00 - 26 November, 2018
  • Curated by María Francisca González
History of Science Centre / Hoehler + alSalmy
History of Science Centre / Hoehler + alSalmy, © Capture Media
© Capture Media

Courtesy of Hoehler + alSalmy © Nathan McCall © Osama Al Kharusi © Capture Media + 46

© Osama Al Kharusi
© Osama Al Kharusi

Text description provided by the architects. The History of Science Centre acts as a mediator bringing past Islamic sciences of the "golden age" in relation to the current university studies at the German University of Technology (GUtech) in Halban, Oman. The building aims to create a link between art and science with nature and geometry whilst symbolizing infinity and divinity. 

© Capture Media
© Capture Media

Numerous innovative techniques were used to deliver the successful design of the project. The building is divided into two sections; an external geometrical standalone concrete shell enveloping the inner building.

© Capture Media
© Capture Media

The chosen geometric pattern of the shell structure was derived from the Qarawiyyin Mosque and University (AD 857) known as the centre of knowledge and science for the entire Mediterranean region.  The width of the geometrical pattern changes according to the direction of the sun; controlling both the temperature and light of the space whilst adding to the architectural significance of the structure. The entire internal surface is inclined in accordance with the sun and wind direction to further assist with the temperature control element. 

Plan
Plan

The main entrance to the building is highly defined by the purposely placed cut pattern. On the ground floor, a free-standing box protected and wrapped by the facade provides 1,200sqm of exhibition space. The area will be used as a temporary area for visiting exhibitions. This, together with a heritage research library, a coffee shop and a children’s play area overlook a dhow placed in the shallow birth; made to resemble a marina as a tribute to Oman’s prolific seafaring history. The dhow was specially made and built for the Centre using traditional building techniques as a replica of old Omani vessels. 

© Gijo Paul George
© Gijo Paul George

At the center of the building are two endless staircases creating an architectural journey rising to the first floor comprising the main exhibition of artifacts from around the globe, including an active sundial that utilizes a specific hole in the geometrical shell to tell the time. Each 2-scaled window pattern is derived from the hourly sunspots, arising from the sun’s position on 21st July 2016.

© Capture Media
© Capture Media

The Exhibition Gallery contains a range of international historical artifacts displaying the development of applied science from the early age of classical Greek-Roman era, through to the Islamic period and into the present society. The gallery is divided into three sections; the first segment holds a permeant exhibition displaying a diverse range of Mathematical, Geological, Navigational, Astrological, Optical and Mechanical instruments, artefacts and interactive displays. The second section contains the Scientific Library of History of Science. The final section is for educational programs which will be linked to the academic programs at the GUtech university.

© Gijo Paul George
© Gijo Paul George

The sloped central square in front of the university campus expands as a public area to the ground floor of the building. The central square is formed based on the lines of the geometrical pattern that extend to create a carpet-like effect with green islands and water features. 

© Osama Al Kharusi
© Osama Al Kharusi

The project did not differ from the original design and has been constructed as per the given specifications as an exact replica of the original assembled model. The construction was finalized within schedule and budget parameters, with zero reported injuries and to full satisfaction and exceeded expectation from all involved parties. The first exhibition will be open to the public this late 2018.

© Osama Al Kharusi
© Osama Al Kharusi

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "History of Science Centre / Hoehler + alSalmy" 26 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906486/history-of-science-centre-hoehler-plus-alsalmy/> ISSN 0719-8884
© Capture Media

科学历史中心 / Hoehler+ alSalmy

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.