We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Coura House / Luís Peixoto

Coura House / Luís Peixoto

© Arménio Teixeira© Arménio Teixeira© Arménio Teixeira© Arménio Teixeira+ 21

Paredes de Coura, Portugal
  • Architects: Luís Peixoto
  • Area Area of this architecture project Area:  1291 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs
    Photographs:  Arménio Teixeira
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Beker, Fama, Roriz, Sanitana, Victoria
© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

Text description provided by the architects. The Coura project starts from the need for rehabilitation of a country house with two centuries of history, abandoned by the heirs who built new houses in the surroundings. This small scale construction, now purchased to become a holiday home, featured two floors and an original functional program consisting of an animal shelter (lower floor) and a dwelling (upper floor).

© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira
Section 05
Section 05
© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

The strategy of the project is based on the idea of ​​reuse, giving continuity to the history of the house by the functional adaptation and adjustment to contemporary domestic comfort. The intervention then seeks to preserve the architectural language of the existing building, mainly using old construction techniques of stone and wood, typical of the region.

© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

The signs of modernity arise punctually and naturally due to the inevitable functional spaces alteration. However, the project does not pursue to omit but rather to highlight these gestures as temporal sequence of the object. The stairs - new element - consists of the maximum exponent of this intention, both for the sculptural and material quality as for the contrast of the metal with the density of the adjacent stone walls.

© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

The project also preserves the volumes of the building and the exterior language marked by the texture of the stone - surgically intervened - and replacement of the original wooden frames with a color that fits the local history.

© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Coura House / Luís Peixoto" [Casa Coura / Luís Peixoto] 03 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906339/coura-house-luis-peixoto> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.