the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. Lie Øyen Arkitekter
  6. 2015
  7. Cabin Nipe / Lie Øyen Arkitekter

Cabin Nipe / Lie Øyen Arkitekter

  • 01:00 - 23 November, 2018
  • Curated by María Francisca González
Cabin Nipe / Lie Øyen Arkitekter
Cabin Nipe / Lie Øyen Arkitekter, © Lie Øyen + June Kathleen Johansen
© Lie Øyen + June Kathleen Johansen

© Lie Øyen + June Kathleen Johansen © Lie Øyen + June Kathleen Johansen © Lie Øyen + June Kathleen Johansen © Lie Øyen + June Kathleen Johansen + 18

  • Entrepeneur

    Mesel & sønner AS
  • Glass and metal

    ABA-tech
  • Interior carpentry

    Terna Snekkeri
  • Clients

    Anne Weider Moen and Harald Moen
  • More Specs Less Specs
© Lie Øyen + June Kathleen Johansen
© Lie Øyen + June Kathleen Johansen

Text description provided by the architects. The small summer cabin is built on a steep rocky site at Nipe in Risør, southern Norway. Restrictions on the site limited the cabin to one floor. Rather than ruining the worn rock to create an even site, the one floor was raised on concrete pillars, - some thin and some hollow. This way the site was left with its original landscape, and the underside of the house came in handy for purposes such as storage, hot tub and hammocks as well as creating the main entrance.

© Lie Øyen + June Kathleen Johansen
© Lie Øyen + June Kathleen Johansen

The cabin contains of three bedrooms, a bathroom, a multipurpose room including a kitchen area and a fireplace both indoors and outdoors.

© Lie Øyen + June Kathleen Johansen
© Lie Øyen + June Kathleen Johansen
Plan 03
Plan 03
© Lie Øyen + June Kathleen Johansen
© Lie Øyen + June Kathleen Johansen

One would enter the cabin from below, between the columns on stairs of cast concrete on the bare rock underneath the building. The hollow pillars contain a guest bedroom and a bathroom as well as storage space. Corrugated steel sheets in the ceiling reflect the low evening sun.

© Lie Øyen + June Kathleen Johansen
© Lie Øyen + June Kathleen Johansen

The main volume is built so that one can experience the views of the fjord to the South, and the open landscape to the East through floor-to-ceiling windows framed in raw aluminum. The master bedroom and living space is opening to a covered terrace towards the west, whereas low windows give a close view to the pine trees in the north.

© Lie Øyen + June Kathleen Johansen
© Lie Øyen + June Kathleen Johansen

In situ cast concrete sitting benches are built directly onto the mountains facing South-West. A fire place of brick is also built in the same area to enjoy late summer nights, back-to-back to the steel- coated fireplace of the dining area.

Plan 01
Plan 01

The need for being able to use most of the rooms as bedrooms, creates a series of spaces somewhat conventional rooms which can be closed using sliding doors. The room placed in the North side of the plot is a multipurpose room, which can be used as a lounge, playroom or bedroom. A bench is built in along the inside of the structure which can be used as a sofa during the day - and transformed into 3 single beds by night.

© Lie Øyen + June Kathleen Johansen
© Lie Øyen + June Kathleen Johansen

View the complete gallery

About this office
Cite: "Cabin Nipe / Lie Øyen Arkitekter" 23 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906261/cabin-nipe-lie-oyen-arkitekter/> ISSN 0719-8884
© Lie Øyen + June Kathleen Johansen

挪威避暑小屋 / Lie Øyen Arkitekter

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.