All
Projects
Products
Events
Competitions

Casa Manns / Felipe Assadi Arquitectos

Casa Manns / Felipe Assadi Arquitectos
© Roland Halbe
© Roland Halbe

© Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe + 21

Houses  · 
Zapallar, Chile
  • Architects Authors of this architecture project Felipe Assadi Arquitectos
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Arauco, Atika, Kohler
  • Author Architects

    Felipe Assadi, Trinidad Schönthaler
  • Design Team

    Sebastián Delpino, Macarena Avila
  • Estructural Design

    Mario Pinto
  • Constructor

    Alfredo Martinez
  • Landscape

    Margarita Barticevic y Macarena Vicuña
  • Decoration

    Paola Manns
  • Site Specific Furniture

    ARK S.A.
  • Lightning

    Ximena Muñoz (Luxia)
More Specs Less Specs
© Roland Halbe
© Roland Halbe

Text description provided by the architects. The general parti is a rectangular pavilion cantilevering over a slope, as if it were an apartment unit detached from a high building, slightly supported on the hill. The fifth façade that we usually develop on the roof is designed here on the base platform of the house: a ribbed, reinforced concrete slab that emerges from a base that contains part of the program. 

© Roland Halbe
© Roland Halbe
Floor Plans and South Elevation
Floor Plans and South Elevation
© Roland Halbe
© Roland Halbe

Reinforcing the horizontality of the proposal, a series of thin metal pillars support this large tray, which projects onto the landscape with windows at the edge, enhancing the cantilever condition over the slope. The access to the house is below, through a lush garden that integrates the structure with the terrain, and then through an extensive ramp that rises to the upper pavilion, dramatizing the separate relationship between the house and the land.

Inside, the layout privileges common spaces over bedrooms. For this reason, a single room contains the barbecue area, kitchen, dining room, living room, terrace and pool facing the sea, setting the bedrooms towards the back, with smaller views towards the hills. To reinforce the idea of a single enclosure, we use a long roof that structures the space and functions as a kitchen and dining room. The materials we used for the house are reinforced concrete, iron, and wood for the structure; and slotted pine plywood for the finishes.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Casa Manns / Felipe Assadi Arquitectos" [Casa Manns / Felipe Assadi Arquitectos] 14 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905860/casa-manns-felipe-assadi-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.