All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. Spain
  5. estudio Herreros
  6. 2017
  7. espacioSOLO / estudio Herreros

espacioSOLO / estudio Herreros

  • 12:00 - 13 November, 2018
  • Curated by Danae Santibañez
espacioSOLO / estudio Herreros
espacioSOLO / estudio Herreros, © Javier Callejas
© Javier Callejas

© Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas + 16

  • Architects

  • Location

    Plaza de la Independencia, 5, 28001 Madrid, Spain
  • Category

  • Author Architects

    estudio Herreros, Juan Herreros - Jens Richter
  • Area

    1300.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Installations

    Úrculo Ingenieros
  • Structure

    Eduardo Barrón
  • Construction

    Brunelar, S.L
  • More Specs Less Specs
© Javier Callejas
© Javier Callejas

Text description provided by the architects. espacioSOLO is the headquarters and archive of an art collection. It gives shelter to an artistic panorama linked to post-pop and post-street-art movements in all formats. It aims to bring artists closer to the people, to excite young people with the world of creativity, to stimulate a thousand conversations, and to explore new ways of looking and thinking. It is a place of work, an environment for the sheer pleasure of being lost in time, a multifunctional meeting point, and a scenario that allows people to connect and participate in multiple conversations.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
Floor Plan
Floor Plan
© Javier Callejas
© Javier Callejas

The layout is organized into corridors that function as an urban system of streets and squares, invoking the context of urban art: grey concrete floors, walls of industrial cement panels and wood fiber have an impressive presence thanks to spectacular lighting. As in the city, these itineraries vary in width; from a narrow passage to an expanded plaza-like space where collective activity can be improvised.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
© Javier Callejas
© Javier Callejas

The series of spaces includes austere, museum-like exhibition halls, furnished spaces that introduce a domestic content into the experience, storage spaces, technical spaces for management, and high-rise spaces capable of housing large-format works (such as a lobby that connects the space with the city) or the welcoming auditorium that ends the visit in an enveloping configuration. It makes the trajectory feel like a Möbius strip and invites visitors to return to the exhibition circuit. The overall experience is one of continuous movement as if the collection is in permanent transformation.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "espacioSOLO / estudio Herreros" [espacioSOLO / estudio Herreros] 13 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905325/espaciosolo-estudio-herreros/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.