All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. studio raro
  6. 2018
  7. Casa MF / studio raro

Casa MF / studio raro

  • 02:00 - 26 October, 2018
  • Curated by María Francisca González
Casa MF / studio raro
Casa MF / studio raro , © Gustav Willeit
© Gustav Willeit

© Gustav Willeit © Gustav Willeit © Gustav Willeit © Gustav Willeit + 30

  • Structural Project

    Pb-Ingenieur, Merano
  • General Contractor

    Fogarolli srl
  • Lot Area

    1.000 m2
  • More Specs Less Specs
© Gustav Willeit
© Gustav Willeit

Text description provided by the architects. The Casa MF is located on a hillside overlooking Trento, between a residential urban area, characterized chiefly by detached houses, and a green agricultural area and woodland. The residence extends towards the northeast with a shell of concrete shielding the structure from the aforementioned urban area whereas, to the southwest, it opens up completely to the surrounding countryside. The abstract volume of the building fits into this rural context with simplicity and a kind of formal rigor, a horizontal structure emphasized by the presence of a dry-stone retaining wall which slopes towards the valley floor.

© Gustav Willeit
© Gustav Willeit
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Gustav Willeit
© Gustav Willeit

A combination of two very material elements, one artificial, the other more natural. The volume recalls a balancing act as the structure retains its equilibrium across a slope created purposefully by modeling the plot into two distinct spaces, a private garden above and a somewhat more open green area below. The building rests on the former and overhangs the latter. From the road, the structure presents itself in a rather introspective and essential manner. Solid concrete forms that dialogue with the surrounding trees, planted at various levels, along the road, between the walls and in the garden.

© Gustav Willeit
© Gustav Willeit

The boundary wall represents a kind of “threshold” between a residential urban area and natural open spaces. Beyond the wall, you pass through a series of closed spaces, that act as “filters”, that finally open up through large glass windows onto the surrounding landscape and the valley. The entrance courtyard accompanies you towards another open, double-height space, characterized by a tree enclosed by a heavy suspended wall. This split-level characteristic continues within the main entrance hall.

Sections
Sections

The living area develops entirely across the first floor and the closing exposed concrete wall to the northeast - which is also visible, unaltered, from within - seems to accentuate the permeability of the internal spaces and the view to the southwest which, with its large glass walls, seems to embrace the surrounding countryside. An internal garden patio, around which the living area develops, highlights both the need for a continuous dialogue with nature and creates a range of different sequences, perspectives, and illuminations for the various spaces. The ground floor is allocated to services with direct access to the garden and swimming pool, a linear element that develops perpendicularly to the building, and partially covered by it, and stretches towards an open view of the valley.

© Gustav Willeit
© Gustav Willeit

From a structural point of view, the building is composed of a spine wall that develops up through both floors and bears the load of the roof beams, as if they were visible roof ribbing, that in turn sustain the floating wing of the structure with suspension rods. The employment of exposed concrete, the artificial stone par excellence, with the use of large molded elements, accentuates the essential and linear aspect of the building and emphasizes the “heavy” suspended structure. Glass and greenery are the other two materials used as they stand out from the exposed concrete wall and create a series of pleasant contrasts between constructed elements and nature. 

View the complete gallery

About this office
Cite: "Casa MF / studio raro " 26 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904649/casa-mf-raro-architetti-associati/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.