Le Vaud Polyvalent Hall / LOCALARCHITECTURE

Le Vaud Polyvalent Hall / LOCALARCHITECTURE

© Matthieu Gafsou© Matthieu Gafsou© Matthieu Gafsou© Matthieu Gafsou+ 14

  • Wood Engineer:Ratio Bois Sàrl, Ecublens
  • Civil Engineer:2M ingéniérie civile SA, Yverdon-les-Bains
  • Cvs Engineer:Weinmann-Energies SA, Echallens
  • Lighting:Etienne Gillabert, Paris + Aebischer & Bovigny, Lausanne
  • Geometric Engineer:Bovard & Nickl SA, Nyon
  • City:Le Vaud
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

Text description provided by the architects. Le Vaud’s new community hall is a multipurpose public infrastructure designed to serve and bring together the entire village community. Hosting sports activities, shows, and community events, it supplements existing school facilities while opening up new possibilities for the village and its surrounding communities. The hall’s entrance is sited very appropriately on the road connecting the village church and the school entrance.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

A forecourt of exposed concrete marks the venue’s entrance, a connecting link bordered by the sports field, the church cemetery and the existing schoolyard. With this baseline as its anchor, the building’s transparent structure follows the downward slope of the terrain. To the north, the ridges of the Jura Mountains can be seen; to the south, the site offers idyllic views over Mont Blanc and the Alpine landscape. The two gabled façades are the main load-bearing walls, supporting giant wooden beams. This leaves the internal space entirely unobstructed: free to expand and contract following the outline of the outer walls.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou
Lower Floor Plan
Lower Floor Plan

This building has its own very unique history. On 4 July 2016, one month before its opening, it was entirely destroyed by fire. Following an interval of recovery and mourning, the reconstruction process provided an opportunity to revisit and further refine every last detail of the construction. This architectural disaster and the rebirth that came after it, are the subject of a forthcoming book and a photographic project.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou
Section
Section
© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Grand Rue 4, 1261 Le Vaud, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Le Vaud Polyvalent Hall / LOCALARCHITECTURE" 25 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904579/le-vaud-polyvalent-hall-localarchitecture> ISSN 0719-8884
© Matthieu Gafsou

浴火重生的村庄礼堂 / LOCALARCHITECTURE

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.