All
Projects
Products
Events
Competitions

Jávri Lodge / Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen

Jávri Lodge / Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen

© Marc Goodwin © Marc Goodwin © Marc Goodwin © Marc Goodwin + 27

Hotels  · 
Saariselkä, Finland
  • Structural engineer

    Mikko Keränen, Pohjois-Suomen rakennetekniikka Oy
  • HVAC

    Matias Meskanen, LVI-Insinööritoimisto Meskanen Oy
  • Electrical designer

    Veijo Mikkola, Ivalon Raja-Sähkö Oy
  • Builder

    Tatu Valkonen, Rakennusmestari
  • Glazing

    Corrotech Oy
  • Interior designer

    Räihä Interiors
  • Carpenter

    Tapani Laine
  • Client

    Katja Kivioja and Juha Mehtäjärvi
More Specs Less Specs
© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

Presidents lodge
Jávri Lodge is a boutique hotel situated right on the border of the wilderness in Saariselkä Finnish Lapland,. The building used to be Finland longest serveing president Urho Kekkonen´s skiing hideout hosting such guests as royalty, superpower leaders, even the Shah. In the year 2017 the Lodge was expanded with new Main entrance, Dining hall and four new hotelrooms – With three copper glad building volymes. In front of and on top of the old building. The guests of Jávri Lodge spend their days in various outdoor activities. Thats why the hotel is designed to function as warm and cosy refuge where you rest, relax and enjoy culinaristic experiences after an active day spent in the wilderness.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

Dramatical changes in spatial scale
The arrival to the hotel is trought a curved pathway lit by copper lanterns towards a copper clad entrance volyme. At both sides are the log walls of the old hotelroom wings and connecting them the curtain wall of the dining hall and above the its copper clad reaching hight. On top of the hotelroom wing on the right there sits the sharp silueted copper volyme hosting the four new Sky-suites.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

Like the log structure walls the copper cladding makes the additions monolithic with lively surface. The hotels logo on the main entrance door wellcomes visitors first into a low, black and dark Hallway. After the Hallway the Dining hall opens up high with black batten roof while the surrouning nature becomes part of the space trought the high curtain wall. The sculptural black steel staircase leading to the upstairs hotelrooms acts as a modern counterpart to the patinated gray log walls now inside the Dining hall. The long tables of the Dining hall invite to enjoy culinary delight of the Show kitchen the other highlight of the Hall.

Plan 01
Plan 01

The staircase leading upstairs whines like the stair to the attic should. It leads first towards the Dining halls black ceiling, then to the mezzanine level overlooking the Dining hall. After that the spatial flow continues as tunnel-like corridor to the hotelrooms door. After that the visitor is in for a surprise! Starting from the super low entrance the black batten ceiling of the Sky-Suite shoots dramatically up to the sky ending in an 3,5 meter high curtain wall behind witch there opens a majestic view towards the wilderness and the northern lights.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

The building materials
Log structure has sutch a strong character and aesthetic that when picking the materials I had to choose materials with strong presence and texture. The wooden structure and ecological insulation material of the addition ensure good indoor air, soft and pleasant acoustics and the nowadays very improtant ecological image in tourism architecture.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

The exteriors of the addition are clad with untreated copper. In time the copper surfaces will turn from red gold to lively black. The interior surface materials of the Hallway are functional and durable. The stongest element in the interior architecture of the Dining hall is, along side of the old log walls, the black batten curved ceiling. The copper detailing sneaking in from the exterior create a sense of luxury. The black batten ceiling creates a soft darkness with surface, depth and lively texture. Behind it the hidden black acoustic paneling softens the acoustics of the new space to resemble the old parts of the building. The slate clad floor of the Dining hall and the Hallway fades the barrier between interior and the exterior. The corridor leading to and the Sky-Suites themselves have the same black batten ceiling as the dining hall. The walls of the Sky-Suites are clad with neutral grey stucco. The stucco is a reminds of the age-old finnish tradition of using stucco as the cladding of inner walls of wooden buildings.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin
Section BB / Section CC
Section BB / Section CC
© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

The Nordic Lights
Experiencing nodric lights is a big part of the appeal of Lapland. The new Sky-Suites are specially designed to enhance that experience. The interior surfaces of Sky-Suite – hotelrooms are neutral in colour and appearence. This allows the customer to experience the colours of the sky to the fullest and most authentic.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

The hight of the space at the entrance to a Sky-Suite is rally low. The space opens up magnificently growing in hight toward the curtain wall at the end of the room which is over 3,5 meters tall and behind it the magnificent sky and landscape of the wilderness. The windowsill is a one meter wide integrated daybed. The sky of the wilderness is part of a Sky-Suite.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Saariselkä, Finland

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Jávri Lodge / Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen" 24 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904449/javri-lodge-arkkitehtitoimisto-teemu-pirinen/> ISSN 0719-8884
© Marc Goodwin

卡弗里酒店 Jávri Lodge / Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.