All
Projects
Products
Events
Competitions

Sunrise Garden Restaurant / M9 Design Studio

Sunrise Garden Restaurant / M9 Design Studio

© Shamanth Patil Photography © Shamanth Patil Photography © Shamanth Patil Photography © Shamanth Patil Photography + 16

Restaurant  · 
Bangalore, India
  • Architects Authors of this architecture project M9 Design Studio
  • Area Area of this architecture project
    730.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Hindalco, Jindal Steel, Rubberband products, Ultratech
  • Lead Architects

    Nischal Abhaykumar and Jesal Pathak
  • Team

    Stuti M Mohapatra, Pavan MG
  • Photographs

  • Client

    Parmesh Gowda
More Specs Less Specs
© Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography

Text description provided by the architects. Sunrise is located in the industrial suburb of Bangalore. This project was conceived using affordable materials and parts of an existing building to keep project costs down. We wanted to create a cozy environment for this family-owned business. To achieve this, we chose to use simple, muted materials such as wood and concrete, and added plenty of vegetation.

© Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography

The restaurant comprises of an open-plan dining area with a garden extension featuring raw materials and an assortment of plants. It accommodates indoor and outdoor dining for lunch and dinner. Tables and chairs are arranged around a small court filled with plants, which is positioned next to a staircase. The stairs ascend to upper floor providing additional seating that overlooks the court. The upper floor of the cafe provides a view of the sky and is partly covered by mushroom like umbrella structures to protect from direct sunlight. On this level, guests can also choose to sit outside on a covered terrace lined with bamboo-filled planters or the indoor dining area.

© Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography
Section
Section

Inside, the walls are covered in custom made aluminum paneling to add texture with material palette of grey paint, wood and patterned tiles creates a neutral backdrop for the variety of greenery. To compensate for the lack of natural light towards the back of the space, we also added a grid of LED lights across the ceiling. Most of the furniture is custom design and handmade at site by local carpenters except the chairs.  The building is separated from the pavement outside by a low concrete wall. Planters built into the walls create a more welcoming entrance that synchronizes with the verdant interior.

© Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Bangalore, Karnataka, India

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sunrise Garden Restaurant / M9 Design Studio" 21 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904177/sunrise-garden-restaurant-m9-design-studio/> ISSN 0719-8884
© Shamanth Patil Photography

日出花园餐厅 / M9 Design Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.