We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Alcázar de Toledo / Sordo Madaleno Arquitectos

Alcázar de Toledo / Sordo Madaleno Arquitectos

© Jaime Navarro© Jaime Navarro© Jaime Navarro© Jaime Navarro+ 26

Ciudad de México, Mexico
  • Engineering Coordination:Ing. Marcos Hernández
  • Engineering Team:Ing. Héctor Ruiz Hernández
  • Construction Coordination:Renan Villareal Moguel
  • Media And Marketing:Rosalba Rojas, Daniela Cruz, Daniela Rosas
  • Interior Design:Sordo Madaleno Arquitectos
  • Interior Design Director:Nadia Borrás
  • Interior Design Team:Pilar Ocejo
  • Structural Engineering:Jaime Palacios
  • Electric Engineering:Cien Acres
  • Engineering A/C:IP Diseños
  • Systems Engineering And Special Installations:Innovative Designs
  • Hydrosanitary Engineering:IHS Instalaciones Hidráulicas y Sanitarias
  • Lighting Consultant:Vicente Laso
  • Audio & Video Consultant:Innovative Designs
  • Landscape Consultant:Gabayet Paisajistas
  • Security Consultant:Innovative Designs
  • Construction:Terraforma
  • Program:Residencial
  • Built Area:5,471 m2
  • Site Area:4,430 m2
  • Architectural Project:Sordo Madaleno Arquitectos
  • President:Javier Sordo Madaleno Bringas
  • Architecture Director:Javier Sordo Madaleno de Haro
  • Project Director:Fernando Sordo Madaleno de Haro
  • Design Manager:Alejandro Espejel
  • Design Team:Miguel Baranda Estrada, Iovany Fuentes Guerrero, David Pazos Tesorero
  • City:Ciudad de México
  • Country:Mexico
More SpecsLess Specs
© HH Fotografía
© HH Fotografía

Text description provided by the architects. This luxury residential project enjoys a privileged location in Mexico City and peerless natural surroundings. The site has a very rugged topography so it was decided to integrate as far as possible the architecture to these natural formations, with the aim of respecting the environment and exploiting the extraordinary panoramic views of the city that can be seen between the vegetation.

The architectural concept is based on a linear element which folds itself over the topography in a right-angled zigzag shape. Each fold responds to different needs and contains the spaces for the five departments, with large terraces, amenities and parking. 

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

This resulting piece of four levels, as it adapts to the ground, is transformed into a structure element (like a wall or slab) or an open plaza or terrace. A solution that creates an elegant and subtle shape with a clear horizontality between the native vegetation of the context.

© HH Fotografía
© HH Fotografía

The natural slope of the terrain made it necessary to develop the entrance and sequence of the building in a descending fashion. The vehicular access is located at the highest point, with a ramp that descends comfortably 5 meters to a reception area, visually rounded off by a large wooded area. This area is delimited by a large pool of water with fountains, and incorporates 10 parking spaces for visitors and the access ramp to the residents’ parking. The lobby is  sited at the center of this plaza in a transparent glass box with access to the vertical circulation nucleus for distribution to the various departments on the four levels below.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro
© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

Level -1 houses residents’ parking, with 29 parking spaces. On level -2 are departments 1 and 2, each measuring 500 m2. Level -3 contains the amenities, with pool, spa, gym, terrace, dressing rooms and bathrooms. Department 3 is on the same level, with a built area of 700 m2. On level -4, departments 4 and 5, also 500 m2 each, are located.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

The distribution and requirements of each department  are different. The interior program of departments 1, 2 and 5 features: access hallway, living room, dining room, kitchen, guest bathroom, family room, three bedrooms with dressing room and bathroom, laundry room, maid’s quarters with bathroom, and spacious garden terraces with water features and wooden deck. Given its size, department 3 has additional spaces including a fourth bedroom with bathroom, a library, and wine cellar. Department 4 has only two bedrooms, but also features a wine cellar, playroom, and study.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro
Sections
Sections
© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

The project design provides  for high ceilings, open- plan common areas  and large picture windows that offer spectacular panoramic views and provide natural ventilation and illumination for most spaces. The gardened spaces provide shade while capturing rainwater for storage, treatment and reuse in irrigation. The storage cistern is  located below level -4, taking advantage of a redundant space between the terrain and the structure of the building.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Palacio Versalles 237, Lomas de Reforma, 11930 Ciudad de México, CDMX, Mexico

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Alcázar de Toledo / Sordo Madaleno Arquitectos" [Alcázar de Toledo / Sordo Madaleno Arquitectos] 19 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903976/alcazar-de-toledo-sordo-madaleno-arquirctos> ISSN 0719-8884
© Jaime Navarro

托莱多城堡豪宅,山坡上的折叠空间 / Sordo Madaleno Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.