All
Projects
Products
Events
Competitions

Museum Ritter / Max Dudler

Museum Ritter / Max Dudler
© Stefan Müller
© Stefan Müller

© Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller + 20

Waldenbuch, Germany
  • Architects Authors of this architecture project Max Dudler
  • Area Area of this architecture project
    4450.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2005
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Cinca, Fabrikat BEKA, Fabrikat Be, Fabrikat Scherf, Louis Poulsen, RENTEX
  • Lead Architects

    Susanne Raupach
  • Design Team

    Nina Barthélémy, Gesine Gummi, Andreas Enge
  • Photographs

  • Construction Supervision

    Unit Gesellschaft für Projektentwicklung
  • Landscape

    Specht Landschaftsarchitektur
  • Structural Engineers

    König, Heunisch und Partner
  • Building Services

    Ingenieurpartnerschaft ip5, Karlsruhe + Krebser & Freyler, Freiburg
  • Facade Consultancy

    Dr.-Ing. Karl-Heinz Betz, FFB, Steinau an der Straße
  • Facade

    HOFMANN NATURSTEIN
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The museum housing the Marli Hoppe-Ritter Collection is situated in a green valley, at the edge of a broad pasture and surrounded by richly forested hills, in the small rural town of Waldenbuch, near Stuttgart. The Ritter company has had its headquarters here since their founding.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

In 1994, Marli Hoppe-Ritter began building an art collection with works featuring the square form as its central theme. The more than 400 works bring together a variety of artistic concepts and form an extraordinary insight into twentieth-century painting.

Plan
Plan

In addition to the museum’s art displays, the building also has a Ritter Sport visiting center which includes a chocolate exhibition and shop. The structure’s own composition finds its foundation in a square footprint that allows for a separation of functions within a homogeneous volume that rises from the landscape.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The building is divided into two parts– the main museum exhibits with a café/bistro on one side and the chocolate exhibition and shop on the other, separated on the ground floor by a 12 meter high trapezoidal space that opens at both ends. Given the different floor height requirements for the various functions, the two parts of the museum have a different number of levels allowing for a generous height for the collection spaces and an additional floor for offices in the uppermost part of the other side. Despite the differing floor heights, the entire building has a continuous roof, perforated in parts to allow for diffused daylight in the exhibition spaces and louvers in the ceiling of the tall, open passage between.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

This generous corridor opening up to the surrounding company grounds acts as an intersecting void in the stone clad structure and forms an abstract frame for the natural undulating landscape beyond.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Waldenbuch, Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Museum Ritter / Max Dudler" 14 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903667/museum-ritter-max-dudler/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.