the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Sports Field
  4. Poland
  5. Biuro Projektow Lewicki Latak
  6. 2015
  7. Flyspot Warsaw / Biuro Projektow Lewicki Łatak

Flyspot Warsaw / Biuro Projektow Lewicki Łatak

  • 06:00 - 5 October, 2018
Flyspot Warsaw / Biuro Projektow Lewicki Łatak
Flyspot Warsaw / Biuro Projektow Lewicki Łatak, © Wojciech Kryński
© Wojciech Kryński

© Wojciech Kryński © Wojciech Kryński © Wojciech Kryński © Wojciech Kryński + 29

  • Collaborators

    Begoña Herrera, Mateusz Albricht, Marek Sanecki, Mateusz Manecki
  • More Specs Less Specs
© Wojciech Kryński
© Wojciech Kryński

Text description provided by the architects. The wind tunnel building is a reinforced-concrete structure with walls and ceilings of various thickness. Its almost cubic shape measures 33 m x 22 m in base and 38 m in height (11 m above ground level). 

Diagram
Diagram

The structure consists of an internal solid in a shape of a cylindrical tube, formed by a square with the side length of 7.5 m and contains the core technology of the vertical wind tunnel. The rooms (3 - 4.5 m wide) including: the reception, office and hotel rooms, conference facilities, bathrooms and dressing rooms are spirally arranged around it. They are accessed from the entrance hall by an inclined corridor, which ascends gradually until it reaches the glass cylinder - the key feature of the building. Inside – the powerful units generate wind of 300 km/h directed upwards, which allows people to be lifted up to more than a dozen metres. This movement along with the associations of 'floating' kites or plastic supermarket bags – the latter perhaps invoking less friendly associations – were the key inspiration in designing the external form of the building. 

© Wojciech Kryński
© Wojciech Kryński
Section A-A
Section A-A
© Wojciech Kryński
© Wojciech Kryński
Section B-B
Section B-B
© Wojciech Kryński
© Wojciech Kryński

The location was also crucial for the shaping of the building. The chaotic urban sprawl at the intersection of the motorways, perceived just briefly and fragmentary by going through, encouraged us to propose a distinctive and autonomous form. 

© Wojciech Kryński
© Wojciech Kryński

We were also able to minimise the environmental impact of the building thanks to the availability of the road system, power lines and a concrete plant, as well as the possibility of rainwater retention and disposal of excavated soil. This, along with the energy savings during the construction and operation of the facility – closed air stream circulation and re-use of related heat – enabled us to ensure a highly balanced relationship between the building and the environment. 

© Wojciech Kryński
© Wojciech Kryński

Another challenge for the design of the building, which had an ambition of showing the struggle between the force of wind and gravity, was the choice of material. Initially, we considered using high-tech structural textiles. Yet, considering the functional and economic requirements it was decided to use reinforced concrete. It allowed the building to accommodate more functions and, due to its mass, ensured a stable air stream, creating optimal conditions for the use of the wind tunnel – fully controlled vertikal movement of people.

Diagram
Diagram

View the complete gallery

About this office
Cite: "Flyspot Warsaw / Biuro Projektow Lewicki Łatak" 05 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903172/flyspot-warsaw-biuro-projektow-lewicki-latak/> ISSN 0719-8884
© Wojciech Kryński

波兰华沙办公楼,挑战城市的无序空间 / Biuro Projektow Lewicki Łatak

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.