All
Projects
Products
Events
Competitions

Tahoe Qingyun Town / Shanghai Tianhua architectural design

Tahoe Qingyun Town / Shanghai Tianhua architectural design
Fuzhou, China
  • Area Area of this architecture project Area:  3000.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Schran Image
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: 信义玻璃, 思科达铝板, 意大利蒙菲斯
  • Lead Architects: Dong Xu, Mengjie Gu
  • Design Team: Longfei Zhu, Zhelu Jing
  • Client: Tahoe Group
  • Landscape: GM Landscape Design
  • Interior: WU:Z Design Co., Limited
More Specs Less Specs

Aerial view. Image © Schran Image Symmetrical building entrance and plaza. Image © Schran Image Highly transparent interior space. Image © Schran Image Fish-bellied truss supporting structure. Image © Schran Image + 22

Aerial view. Image © Schran Image
Aerial view. Image © Schran Image

Text description provided by the architects. Tahoe Qingyun Town is located 30km southeast of Fuzhou. For nearly a thousand years since the Southern Song Dynasty, Fuzhou Yongtai has been famous for its local cultural treasure. The beautiful natural and cultural environment of Yongtai is marked by a combination of trees, creeks, mountains and streams. Based on its natural environment, Tahoe is dedicated to creating a unique resort spot integrating traditional Zen culture of the Song Dynasty.

Symmetrical building entrance and plaza. Image © Schran Image
Symmetrical building entrance and plaza. Image © Schran Image

Pros to cons
Tahoe Qingyun Town is adjacent to Dazhang Creek in the west. In the initial stage of construction, the traffic around was blocked, and therefore it was hard to reach the spot via land. Visitors needed to take a ferry to the destination from the other side. Therefore, the inconvenience caused by the alternation of water and land caused the primary problem of the design. Skillfully, the architects transformed the parking lot and the north dock into the starting point of the route, and included the water transportation into the whole journey when visiting buildings. In this way, obstacle was turned into an attraction. The boat trip allows visitors to see the scenery on both sides of the river. Up to the shore are winding paths in the bamboo forests. The sales offices stands at the end of the stairs. 

Courtesy of Shanghai Tianhua architectural design
Courtesy of Shanghai Tianhua architectural design

Traditions Re-interpreted
The design refines the iconic elements from the roof of the Song Dynasty building and reassembles building blocks. The facade is outlined by wood grain aluminum plate to resemble the charms of the Southern Song Dynasty. The architecture is solemn yet unconventional, and demonstrates a new interpretation of the traditional design language. The whole building adopts steel structure. According to the proportion of building eaves in the Song Dynasty, triangular support is chosen as the repeatedly occuring element, which form the main structural system of the sales office in an orderly manner. At the same time, in order to create a large span, the roof adopts a fish-bellied truss to connect the vertical supporting elements. The eaves are designed to be hollowed out in order to deal with the local typhoon solution, and meanwhile to ensure high transparency.

Facade of simplicity. Image © Schran Image
Facade of simplicity. Image © Schran Image
Diagram of truss structure
Diagram of truss structure
Roof inspired by the swallow's ridge. Image © Schran Image
Roof inspired by the swallow's ridge. Image © Schran Image

Hiding Clumsiness
Simplicity is the main goal of the design. To achieve this, the architect hides all the cumbersome functional components, among which roof drainage and eaves drainage were top priorities. By setting up a roof drainage gutter, the rainwater pipes are hidden in the building's square columns, and the roof water can be discharged to the ground. Each eaves louver is designed with a drainage slope and a water retaining groove on the inside. In case of low volume rainfall, the outdoor space under the eaves is basically unaffected by rain. Therefore, the pure simplicity pursued by the architects is finally achieve.

Highly transparent interior space. Image © Schran Image
Highly transparent interior space. Image © Schran Image
Section
Section

High Transparency
The architect uses a double-layer hollow LOW-E high-transparent glass to hide the building's maintenance structure, and highlight the load-bearing components. The glass skin of 4m square is placed in a curtain wall which only shows the vertical elements. The building is therefore bright and transparent. It also adopts natural smoke exhaustion with electric external openings and hangings window installed at a height of 6m to meet the physical ventilation requirements. At the same time, such design achieves the effect of visual transparency.

Fish-bellied truss supporting structure. Image © Schran Image
Fish-bellied truss supporting structure. Image © Schran Image

Water Involvement
The building was built on a semi-slope, water resources are scarce, and fire protection is a major problem that needs to be solved. Architects integrate water features into the environment using outdoor pools for fire-fighting. At the same time it enlarges the distance between the building and the commercial street, and serves as a buffer space between the building and the crowd, weakening the commercial atmosphere around the building and providing it with better scenery. 

Night view of building and water. Image © Schran Image
Night view of building and water. Image © Schran Image

Walking along the water, the visitors encounter the Zen Commercial Street. The architects added semi-outdoor spaces such as pavilions, trusses and corridors in the outdoor space, blurring the boundaries between indoor and outdoor spaces, integrating the environment into the building. It serves as a dynamic part of the courtyard, and provides a quiet place to rest. The roof of the building is inspired by the swallow's ridge of traditional Fujian architecture. It reflects the subtle style of southern Fujian and demonstrates charming regional characteristics. The heritage of traditional architecture was interpreted in a new way.

Zen commercial street along the water. Image © Schran Image
Zen commercial street along the water. Image © Schran Image

Shifting Sceneries
The area draws on Chinese gardens and demonstrates abundant changing landscape which shifts by step. The architectural landscape is carefully arranged. The hills, pines, semi-circular arches and ground patterns in the backyard all caters to the aesthetics of the Song Dynasty. They recall the taste of traditional gardens and blend with modern architecture. The visual experience is more three-dimensional. The landscape corridor themed “stone path and the sound of spring”, the carefully crafted materials and plant use, etc. all demonstrate subtle details which emphasize rural pleasure, and combine to build up a multi-layered space.

Water involvement. Image © Schran Image
Water involvement. Image © Schran Image

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Yongtai County, Fuzhou, Fujian, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tahoe Qingyun Town / Shanghai Tianhua architectural design" 03 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901083/tahoe-qingyun-town-shanghai-tianhua-architectural-design/> ISSN 0719-8884
Building facade. Image © Schran Image

泰禾青云小镇 / 上海天华建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.