All
Projects
Products
Events
Competitions

House CM / Además arquitectura

House CM / Además arquitectura

© Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte + 31

Houses  · 
Canning, Argentina
  • Architects Authors of this architecture project Además arquitectura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Aberturas Carlu, Casa Armando, Kromacolor, Marmoleria Alvarez, San Pietro Laminas, Sanitarios del Norte, Webber
  • Architect in Charge

    Leandro A. Gallo
  • Unit

    m2
  • Structure

    Eng. Andres Moscatelli
More Specs Less Specs
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Text description provided by the architects. This house, located in a 1400 sqm plot inside a golf and country club, is to be inhabited by a family of four. Due to its location, strong constraints about shape, materials, and pitched roofs narrowed the project possibilities from scratch. Starting with this constraints the design process consisted in studying the archetypical shape of a house and its different possibilities.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The initial request for a traditional hip-roofed volume turned into two separated ones where the “roof” and the “walls” merge into the same element. The overall concept of the house attempts to discuss pre-established statements, not only regarding its elements such as “floor”-“wall”-“roof” but also about traditional programmatic configurations. Rethinking the position of the “quincho”, typically detached from the house, as well as the connection between the public and private areas.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

These different programmatic spaces are combined and split suggesting non-traditional layouts are also possible. This idea of fragmentation increases the connection between inner and outer spaces throughout the house. By opening the volume a void is created, the inner patio, which acts as the first instance of the promenade brings the surrounding landscape into the house. Once inside, a big, homogenous space contains the kitchen, the dining and the living space all in one. The high and pitched ceiling makes reference to the outer form. 

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

A glass corridor that drives through the access patio is the nexus between the “quincho”, the laundry and the gym spaces. The staircase, stroked by a cenital light leads to the private areas: on one hand the main bedroom, which overlooks to the golf court and on the other, two bedrooms that dialogue with the street and the inner patio. Both volumes that remind the archetypical form, are cladded with just one material, travertine, enclosing a solid and simple way of living. 

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House CM / Además arquitectura" [Vivienda Unifamiliar CM / Además arquitectura] 01 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900923/house-cm-ademas-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.