All
Projects
Products
Events
Competitions

Canopy House / Rob Paulus Architects

Canopy House / Rob Paulus Architects

© Cooperthwaite Photography + Productions © Cooperthwaite Photography + Productions © Cooperthwaite Photography + Productions © Cooperthwaite Photography + Productions + 17

  • Interior Contractor: Mega Trend Inc.
  • Interior Designer: Baker + Hesseldenz
  • Landscape Architect: Rob Paulus Architects
  • Construction Manager Of Exterior: Rob Paulus Architects Ltd
  • Cabinetry: Baker + Hesseldenz Design Inc.
  • Steel Fabrication: Myrmo and Sons Inc.
  • Framing: Wentz and Patrick Construction Co., Inc.
  • Rockwork: TDREX Excavation
  • Construction Cost: $400,000
  • Owner: Andrew Weil, M.D.
More Specs Less Specs
© Cooperthwaite Photography + Productions
© Cooperthwaite Photography + Productions

Text description provided by the architects. This renovation for a physician and author opens the house up in plan and section to embrace the lush landscape of its desert site while improving the flow and experience of the property.   New forms are crisp and clean to contrast with the heavy and rounded vocabulary of the existing building.

© Cooperthwaite Photography + Productions
© Cooperthwaite Photography + Productions

Using a reductive approach on the interior, walls are taken down to provide better function, circulation and views.  On the exterior, an existing trellis porch is transformed into an outdoor living room and kitchen with a new raised canopy.  This 20 x 40 foot rectangle of wood and steel lifts up and over the existing house to provide more light and views to the lush courtyard oasis and big, blue sky of the Sonoran Desert.

Plan
Plan

A natural material and color palette dominates the new scheme with an emphasis on Douglas Fir wood that was influenced by the clients desire to create nature inspired spaces. This warm wood is used on all interior cabinetry but also appears on the exterior as the underside of the roof plane that hovers over the outdoor living area. The existing closed in house is transformed to engage the outdoors while creating calming interior space in a decidedly modern overhaul.

© Cooperthwaite Photography + Productions
© Cooperthwaite Photography + Productions

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Canopy House / Rob Paulus Architects" 28 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899694/canopy-house-rob-paulus-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.