All
Projects
Products
Events
Competitions

Cottage in Sutton / Paul Bernier Architecte

Cottage in Sutton / Paul Bernier Architecte
© Claude Dagenais
© Claude Dagenais

© Claude Dagenais © Claude Dagenais © Claude Dagenais © Claude Dagenais + 19

Houses  · 
Sutton, Canada
  • Architects Authors of this architecture project Paul Bernier Architecte
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Alumilex, Ecocèdre
  • Lead Architects

    Paul Bernier
  • Collaborators

    Anick Thibeault
  • General Constructor

    Pierre Boivin construction
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. A mountain cottage for ski weekends, for a family with 2 children. The project simply draws itself through the landscape as a black stroke hurtling down the slope. This axis, heavily marked by the shape of the house, points towards the south as well as Mount Sutton, a view which we wanted to prioritize.

© Claude Dagenais
© Claude Dagenais
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
© Claude Dagenais
© Claude Dagenais

The roof slope is inverted to the site’s topography. Hence, the house has 2 levels to its south end, with wide openings, whereas its north end has a low facade with few openings and is protected by a car shelter. The shelter’s concrete wall also protects the house from runoff waters coming from the mountain, which are heavy during the melting season. The house is completely covered by cedar planks dyed black on its outdoor walls, and white on the inside faces.

© Claude Dagenais
© Claude Dagenais

The plank siding is displayed horizontally, with a vertical plank corresponding to the position of each of the structural columns inserted in the side walls. Inside, one can see the roof beams supported by these columns which give rhythm to the space. Seen from the road, the green roof is the cottage’s most visible element, the house being downwards. When seen from the north, during summer and winter with its snow cover, the house thus melts itself through the landscape.

© Claude Dagenais
© Claude Dagenais
Section
Section
© Claude Dagenais
© Claude Dagenais

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Cottage in Sutton / Paul Bernier Architecte" 03 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899105/cottage-in-sutton-paul-bernier-architecte/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.