We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Mill Valley Courtyard Res / Aidlin Darling Design

Mill Valley Courtyard Res / Aidlin Darling Design

Mill Valley Courtyard Res / Aidlin Darling Design - Windows, Facade, CourtyardMill Valley Courtyard Res / Aidlin Darling Design - ChairMill Valley Courtyard Res / Aidlin Darling Design - Table, Wood, Chair, BeamMill Valley Courtyard Res / Aidlin Darling Design - Windows+ 15

More SpecsLess Specs
Mill Valley Courtyard Res / Aidlin Darling Design - Windows, Facade, Courtyard
Courtesy of Aidlin Darling Design

Text description provided by the architects. The intention of this residence was to create a sanctuary for a writer, his wife, and two college-age sons. The site is located in a typical suburban community in Mill Valley, California. The request from the client was a home with an extremely quiet street presence that, once entered, creates a garden-like oasis. In addition, as collectors of modern art, the clients wanted to merge the spirit of an urban industrial artist's studio with the comfort of a rural home.

Mill Valley Courtyard Res / Aidlin Darling Design - Windows
Courtesy of Aidlin Darling Design

The resulting form of the home is a u-shaped plan that cradles a south-facing central garden. Two private wings, containing bedrooms and studies, flank the garden at each side.  They are connected by a vaulted public great room, with a south-facing wall of retracting glass doors, opening the living/dining and kitchen to the adjoining deck and garden. The plan diagram provides great privacy for (and from) the neighbors to the North, East, and West, while opening the home to a dramatic view over the southerly valley and forested hillside beyond.

Mill Valley Courtyard Res / Aidlin Darling Design - Windows, Facade, Garden
Courtesy of Aidlin Darling Design
Plan
Mill Valley Courtyard Res / Aidlin Darling Design - Table, Wood, Beam, Column
Courtesy of Aidlin Darling Design

The material palette integrates industrial materials, such as corrugated metal siding, patinated raw plate steel, and concrete floors, that are complemented by the warmth of wood ceilings, cabinets, decks, and trellises. The result is an architecture of material simplicity, that focuses on space, texture, and natural light.  This quiet palette also provides an intentionally neutral backdrop for the client's growing art collection. The ultimate goal is a home that lives effortlessly while unifying an experience of art and nature. 

Mill Valley Courtyard Res / Aidlin Darling Design - Windows, Wood, Lighting, Bed, Bedroom
Courtesy of Aidlin Darling Design

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Mill Valley Courtyard Res / Aidlin Darling Design" 16 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896029/mill-valley-courtyard-res-aidlin-darling-design> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.