the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. po-co Architecture
  6. 2016
  7. Tess + JJ’s House / po-co Architecture

Tess + JJ’s House / po-co Architecture

  • 00:00 - 4 June, 2018
Tess + JJ’s House / po-co Architecture
Tess + JJ’s House / po-co Architecture, © Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

© Tatjana Plitt © Tatjana Plitt © Tatjana Plitt © Tatjana Plitt + 11

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Text description provided by the architects. Tess + JJ’s House is located on a small site in a heritage context in South Yarra, Melbourne. The brief was to create a new two-story house that wouldn’t upset the neighbors, on a small footprint with all the amenities needed for a young family of four.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The double story frontage reinterprets the single window and front door arrangement of its Victorian period-style neighbors. This illusion of an over-scaled single-story house sits quietly within the character of the street, despite the raised floor level required to satisfy the flood overlay requirements, and conceals the open and sunny living areas to the rear, which focuses its views towards the garden and sky.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The internal experience was the starting point for the project. A darker, compressed entry hallway leads to a contrasting light-filled kitchen and dining area – a generous and welcoming double height volume, central to the lives of a family who love to cook and entertain. With views to the sky to the east, a small deck, and garden and established birch trees to the north, it’s a space where family and friends can gather and feel distant from its urban context.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Counter to the lofty, upwards-focussed central volume, the family room to the rear directs its view downwards towards the pool, providing complete privacy from the apartment blocks beyond. The open plan living is fractured by two courtyards, which define the rooms and provides garden aspects from all vantage points. Upstairs, the kids’ zone was designed to feel like a cubby – with battened screens at either end of the shared play area for spying on the grown-ups below.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

View the complete gallery

About this office
Cite: "Tess + JJ’s House / po-co Architecture" 04 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895573/tess-plus-jjs-house-po-co-architecture/> ISSN 0719-8884
© Tatjana Plitt

Tess + JJ 之家,现代视角下的维多利亚时代建筑 / po-co Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.