the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Penthouse
  4. Brazil
  5. Estúdio Guanabara
  6. 2016
  7. Apartment in Flamengo / Estúdio Guanabara

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Apartment in Flamengo / Estúdio Guanabara

  • 15:00 - 12 June, 2018
Apartment in Flamengo / Estúdio Guanabara
Apartment in Flamengo / Estúdio Guanabara, © Flávia Palazzo
© Flávia Palazzo

© Flávia Palazzo © Flávia Palazzo © Flávia Palazzo © Flávia Palazzo + 18

© Flávia Palazzo
© Flávia Palazzo

Text description provided by the architects. The Flamengo penthouse was developed to adapt the facilities according to the family's wishes by creating comfortable and broad environments. The old apartment had a very fragmented floor plant composed by a separated kitchen and small bathrooms with little to no illumination and natural ventilation.

© Flávia Palazzo
© Flávia Palazzo

The proposition consisted on the opening of the living room to the exterior area, as well as the integration of the kitchen and the living room. By doing so, the previously separated rooms composed an unique environment, united by the same pattern of flooring. 

© Flávia Palazzo
© Flávia Palazzo
Plan
Plan
© Flávia Palazzo
© Flávia Palazzo

With the demolition of the wall that divided the living room and the exterior area, an estructural reinforcement was built and can be seen as a transformation in the same space. The framed sliding doors retract to the corners of the living room and allow the opening of a big gap.

© Flávia Palazzo
© Flávia Palazzo

To balance with the materiality of the porcelain tile, the metallic structure, the aluminum frames and to create a more cozy environment, they used wood in the lath of the cup holders in the varanda as well as in the closets and the wooden desk of the kitchen. The interventions allowed the space to adjust to the demands of the residents: more welcoming to family and friends.

© Flávia Palazzo
© Flávia Palazzo

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Estúdio Guanabara
Office
Cite: "Apartment in Flamengo / Estúdio Guanabara" [Apartamento no Flamengo / Estúdio Guanabara] 12 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895294/apartment-in-flamengo-estudio-guanabara/> ISSN 0719-8884