the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential Architecture
  4. Brazil
  5. Studio Guilherme Torres
  6. 2017
  7. MV House / Studio Guilherme Torres

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

MV House / Studio Guilherme Torres

  • 03:00 - 25 May, 2018
MV House / Studio Guilherme Torres
MV House / Studio Guilherme Torres, © Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio

© Denilson Machado – MCA Estúdio © Denilson Machado – MCA Estúdio © Denilson Machado – MCA Estúdio © Denilson Machado – MCA Estúdio + 27

© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio

Text description provided by the architects. Since the architects has been contacted to rebuild a classic-style residence in a traditional neighborhood of Sao Paulo, it was decided for a simple renovation of finishings to attend the desires of a young new resident. As soon as works began, the need for a complex intervention including repairs in the whole roofs, it took the Architects to consider structural reinforcements, frames exchanges and construction of new elements - a process that lasted almost two years.

© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio
Floor Plan
Floor Plan
© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio

This house keeps an affective memory with his past - basically the distribution of spaces was maintained - without appearing to be a renovation project. His focal point is the living room that opens completely to the pool. Metal beams provided large gaps, protected by frames that runs inside the walls. When wide open, the integration is total, embracing the generous main suite, like a private hotel. The finishings are simple and timeless. The floors throughout the house, from the garage to the rooms, are in slate stone. Walls were lined with bricks painted in black, bathrooms and foyer received cement and the linings received wood panels.

© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio

Another highlight is the living’s green roof. To ensure thermal comfort and maintain the old living room’s memory, the Architects kept the idea of a sloped roof, now with a vegetal cover. All these added elements ensured a “rock’n’roll” atmosphere, which completely blends with the owner’s spirit, mixing contemporary Brazilian architecture with tradition.

© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio

View the complete gallery

About this office
Cite: "MV House / Studio Guilherme Torres" [Casa MV / Studio Guilherme Torres] 25 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895009/mv-house-studio-guilherme-torres/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.