the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. Spain
  5. ERRE arquitectura
  6. 2017
  7. L’Alqueria del Basket / ERRE arquitectura

L’Alqueria del Basket / ERRE arquitectura

  • 04:00 - 18 May, 2018
L’Alqueria del Basket / ERRE arquitectura
L’Alqueria del Basket / ERRE arquitectura, © Daniel Rueda
© Daniel Rueda

© Daniel Rueda © Daniel Rueda © Daniel Rueda © Daniel Rueda + 19

    • Project supervisor

      Ismael Padilla
    • Facility coordinator

      Adolfo Ortiz
    • Engineering

      Adypau
    • More Specs Less Specs
    © Daniel Rueda
    © Daniel Rueda

    Text description provided by the architects. L'Alqueria del Basket solves the need to create a space that shelters the academy of the Valencia Basket team. It was necessary a sports complex of great scope where new generations could play in the best conditions.

    Axonometric
    Axonometric

    The project is located next to La Fuente de San Luís, the current stadium of the club, and its area is roughly 15,000 square meters. The program is divided into two volumes and is composed by a total of 13 courts: 9 indoor and 4 outdoor.

    © Daniel Rueda
    © Daniel Rueda

    The first volume contains the main court where the main games and the training sessions take place. The second one contains 8 courts designed for training purposes.  These courts can be used simultaneously and become independent by an automated curtains system.

    Plan
    Plan

    The basketball courts are distributed around a central axis which has two levels:
    —    The lower level houses services such as locker rooms for both teams on each court, gym, nursing area and rooms for physiotherapy.
    —    The upper level is dedicated to teaching, but it also contains areas designed for family members who want to enjoy the game of their kids.

    © Daniel Rueda
    © Daniel Rueda

    These spaces have natural lighting and crossed views thanks to a patios-succession design. During the project’s construction, the concepts of durability, comfort and lighting have been prioritised from the very beginning by using suitable materials such as concrete, steel, wood and polycarbonate.

    © Daniel Rueda
    © Daniel Rueda
    Corte
    Corte
    © Daniel Rueda
    © Daniel Rueda

    After all, the main objective was to create a space where children have the best conditions to play and learn.

    © Daniel Rueda
    © Daniel Rueda

    More info about our projects at:
    Instagram: www.instagram.com/errearquitectura
    Facebook: www.facebook.com/ERREarquitectura

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "L’Alqueria del Basket / ERRE arquitectura" [L’Alqueria del Basket / ERRE arquitectura] 18 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894585/lalqueria-del-basket-erre-arquitectura/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.