the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Humberto Conde Arquitectos
  6. 2017
  7. Carnaxide 8 / Humberto Conde Arquitectos

Carnaxide 8 / Humberto Conde Arquitectos

  • 09:00 - 12 July, 2018
Carnaxide 8 / Humberto Conde Arquitectos
Carnaxide 8 / Humberto Conde Arquitectos, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 23

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. According to the design premise of a single family dwelling – Carnaxide 8 House – this project seeks to establish a simple image with a clear relation with the landscape.
Starting from the site gross building area and its contextual legal limits (implantation area and number of floors pre-defined by the development) – a capable contemporary design was created in order to respect the defined design conditions which responds to the current requirements.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The concept started from the volumetric distinction between private and social spaces.
The private space is formed by a "suspended white box" with light and pure lines. The social space, "attached to the ground" is brown painted, a textured darker material as a base to support the upper suspended volume (the private area).

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground floor plan
Ground floor plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In this way, at entrance level (social area) – a ground relation is developed, attached to the courtyard, connecting interior/exterior experiences.
By opposition, at first floor level (private zone), the building volumetry is defined by a visual lightness – it is proposed, therefore, a white "box" supported and suspended over a textured volume. This overlap results, in a moment, in a play of shadows on the outer spaces of the courtyard.
This building transmits a sense of a "white stone" block suspended over a textured brown base attached to the ground.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
First floor plan
First floor plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

About this office
Cite: "Carnaxide 8 / Humberto Conde Arquitectos" [Carnaxide 8 / Humberto Conde Arquitectos] 12 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/893712/carnaxide-8-humberto-conde-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.