the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. Iran
  5. 4 Architecture Studio
  6. 2018
  7. VIP Hair Club / 4 Architecture Studio

VIP Hair Club / 4 Architecture Studio

  • 02:00 - 4 May, 2018
VIP Hair Club / 4 Architecture Studio
VIP Hair Club / 4 Architecture Studio, © Peyman Amirghiasvand
© Peyman Amirghiasvand

© Peyman Amirghiasvand © Peyman Amirghiasvand © Peyman Amirghiasvand © Peyman Amirghiasvand + 16

  • Architects

  • Location

    Tehran Province, Tehran, Enghelab, Iran
  • Lead Architects

    Kasra ShafieeZadeh, Mohammad Yousef Salehi, Mohammad Sadegh Afshar Taheri
  • Design Team

    Shaghayegh Mousavi, Sara Bostanchi, Milad Mosavat, Yasaman Ghaffari, Mahsa Farshadi kia
  • Area

    65.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Construction

    4 Architecture Studio
  • Graphic Design

    Rana Siaghi, Farshid Nasr Azadani
  • Client

    Hamed Soltani
  • Budget

    $15,000
  • More Specs Less Specs
© Peyman Amirghiasvand
© Peyman Amirghiasvand

Text description provided by the architects. VIP Barbershop offers both beauty and health services to gentlemen. The Design of their second branch at Enghelab Sports Complex has been assigned to our Team. Location of this Semi-ruined building was adjacent to Tennis courts and on the other side to Green spaces.

Floor Plan and Sections
Floor Plan and Sections

Initially, we were seeking for inspiration within the realm of Concept of Barbershop. Barbershops offer a unique service, where individuals enter with Scruffy appearance and depart feeling refreshed and rejuvenated. This, in essence, was as the responsibility which was assigned to us, to transform this building into a distinct unit. It was as though the Architect had presumed the role of the Stylist. In order to maintain the sense of the passage of time, we had decided to transform the core of the project (styling area) and only organize the remaining spaces. This would both reduce cost and tell a story.

© Peyman Amirghiasvand
© Peyman Amirghiasvand

After attaining the initial idea, we established to spot the functions. There are two important elements in this project. First was the symmetrical aspect of project blueprint and second was the phenomenal scenery of adjoining Tennis Courts and Green spaces. It was imperative to decide which way the styling stations (seats) were to be faced. We chose to select the middle ground and face the seats towards the Tennis Courts. Calculated placement of mirrors allowed for the utility of both scenes in one as a decussate and presentation of both available landscapes to the client.

© Peyman Amirghiasvand
© Peyman Amirghiasvand

The symmetry Plan provided a unique potential. But designing a project revolving an axis of symmetry, we were able to play with shapes and images portrayed in mirrors, which was extremely exciting for us. Actual walls and windows would align coherently with mirrors which would blur and blend the seams between reality and virtual.

© Peyman Amirghiasvand
© Peyman Amirghiasvand

This project witnesses the utility of Neutral Color pallets, this would emphasize and draw focus from the environment and put the attention on the clients. The main colorful attraction of this design is the colors of the motorcycle which is a notion to the symbol of the VIP Barbershop and in turn reflect and draw inspiration from the colors used in the Tennis Court. Plants such as Sansevieria and Aglaonema provide a natural source of Air Filtration and are very resistant and strong against Product used in the Barbershop. 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "VIP Hair Club / 4 Architecture Studio" 04 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892999/vip-hair-club-4-architecture-studio/> ISSN 0719-8884